Primăria Tulcea vrea Consiliu consultativ al oamenilor de afaceri
- Sterică Fudulea, Secretar General CNIPMMR vine cu primul amendament
Anunțul de intenție nr. 8475/12.03.2021 referitor la elaborarea Proiectului de hotărâre privind înființarea Consiliului consultativ al oamenilor de afaceri la nivelul Municipiului Tulcea, publicat pe siteul Primăriei Tulcea se poate spune că naşte deja …dezbatere. Ceea ce este foarte bine că de aceea a şi fost publicat , spre consultare!
Prima reacţie a venit, ferm şi cât se poate de public, printr-un comunicat de presă, de la Sterică Fudulea, Secretar General CNIPMMR.
„Am luat act de dorinţa de înfiinţare a unui Consiliu Consultativ la nivelul Municipiului Tulcea, care ar trebui să funcţioneze ca un organism consultativ pe lângă Primăria Municipiului Tulcea.
Acesta însă ar trebui să funcţioneze în cadrul unui Parteneriat Public Privat (PPP) între reprezentanţii autorităţilor locale şi a sectorului privat .
Consiliul Consultativ ar trebui să cuprindă toate domeniile de activitate reprezentative la nivelul municipiului pentru că acestea funcţionează în continuă interdependenţă .
Astfel că ar trebui să avem task-force-uri distincte pe domenii de activitate şi anume, mediu de afaceri, învăţământ -cultură, sănătate, tineret-sport şi social .
Conducerea acestuia ar trebui să fie realizată de către 2 co-presedinti şi anume de către Primarul Municipiului în funcţie precum şi de către un reprezentant al părţilor private ales pentru un mandat de 1 an .
În ceea ce priveşte conducerea acestor task-force-uri ar trebui să funcţioneze acelaşi principiu de parteneriat public privat astfel că co-presedintele părţii publice să fie preşedintele comisie de specialitate din cadrul Consiliului Local iar preşedintele sectorului privat să fie ales prin rotaţie de către reprezentanţii acestora pe un mandat de 1 an .
În ceea ce priveşte persoanele care ar trebui să fie membre în acest Consiliu Consultativ, nominalizarea acestora ar trebui să fie una democratică din rândul partenerilor sociali reprezentativi la nivel naţional (prin reprezentanţii acestora locali) precum şi alte structuri reprezentative la nivel local (patronate, camere de comerţ, ONG, asociaţii profesionale, sindicate etc) şi nu prin nominalizarea directă a primarului în funcţie din rândul persoanelor fizice.
De altfel, partenerii sociali reprezentativi la nivel naţional se regăsesc pe site-ul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Consiliului Economic şi Social al României dar şi în cadrul Comisiilor de Dialog Social care funcţionează în cadrul Instituţiilor Prefectului.„, susţine oficialul uneia dintre cele mai reprezentative confederaţii patronale din România.
Reacţia iniţiatorului
Dragoş Şimion, în dubla sa calitate de consilier local dar şi de viceprimar este iniţiatorul proiectului lansat în dezbatere publică.
„Ideea, trebuie să recunosc, nu îmi aparţine ci doar iniţiativa, ca şi proiect de hotărâre, propus dezbaterii publice. Mediul de afaceri trebuie să fie un aliat al autorităţii publice locale şi de aceea, colegul meu de la PER, Ionel Stan, a venit cu această propunere, el provenind, ca şi mine, din sectorul privat. Aşa cum îi şi este denumirea, acest consiliu se vrea unul consultativ şi chiar dacă este o iniţiativă, iată, a executivului primăriei pentru consiliul local, să ştiţi că pe fond iniţiativa vine chiar de la oamenii din mediul de afaceri. Unii susţin că demult era nevoie de un astfel de consiliu şi la orice iniţiativă a autorităţii publice locale şi oamenii de afaceri să fie consultaţi, alţii susţin că e nevoie de mai mult decât atât. Faptul că am lansat în dezbatere publică această iniţiativă şi că deja au apărut reacţii de la organizaţiile patronale chiar ne bucură. Este o dovadă că este nevoie de aşa ceva şi că mediul de afaceri tulcean este poate pentru prima dată consultat” a declarat iniţiatorul proiectului care se regăseşte la adresa de mai jos.
https://www.primariatulcea.ro/wp-content/uploads/2021/03/TVhotarare-constituire-consiliul-consultativ.pdf