”Primirea misiei de JUDECĂTOR nu-l face infailibil pe omul din spatele funcției!”
- interviu cu judecător Luminița Niculache, fost președinte al Tribunalului Tulcea
Absolventă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu lucrarea de diplomă în Drept Financiar „Procedura bugetară”, fosttul preşedinte al Tribunalului Tulcea, judecătorul Luminița Niculache, şi-a început activitatea de magistrat ca procuror stagiar în anul 1996 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea pentru care a ocupat şi funcţia de prim-procuror adjunct din 1999 până în 2004 când a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea. Cinci ani mai târziu, în iunie 2009 şi-a început cariera de judecător la Tribunalul Vaslui pentru care a ocupat funcţia de şef al Secţiei Penale din 2010 până în 2011 când i s-a aprobat transferul la Tribunalul Tulcea.
Din luna iulie 2015 şi până anul 2020 în luna iulie, prin delegare şi apoi numire, judecătorul Luminiţa Niculache a condus Secţia Civilă, de Contencios administrativ şi Fiscal al Tribunalului Tulcea până la delegarea pe funcţia de preşedinte de instanţă, începând cu data de 24 iulie 2020 până azi, 27 ianuarie 2023, când la conducerea Tribunalului Tulcea a revenit judecătorul Răzvan Arcadiu Vitoș.
Zilele trecute, Prin Decretul Președintelui României nr 79/2023 începând cu data 25 ianuarie 2023 doamna judecător Niculache Luminița, președinte al Tribunalului Tulcea, a fost eliberată din funcție ca urmare a pensionării după o carieră de un sfert de secol în magistratură, ca procuror și judecător. Fiindcă nu mai este obligată să respecte unele rigori ale profesiei în raport cu presa și nu numai, doamna judecător Luminița Niculache a avut amabilitatea să ne răspundă unor întrebări ce ar putea aduce un pic de lumină în lumea justiției mai cu seamă că, se știe, Themis, în mitologia greacă zeița dreptății, este reprezentată de o femeie severă, legată la ochi, ținând într-o mână o balanță, iar în cealaltă o sabie. Fiindcă oamenii trebuie să perceapă acest sistem așa cum este el, cu împlinirile lui, cu neajunsuri si chiar cu ,,bubele” pe care le are.
–Doamna judecător, ați ales să intrați în magistratură ca procuror dar numai după zece ani de activitate ați ales cariera de judecător. Ați regretat vreun moment acest lucru din 2009 încoace?
Judecător Luminița Niculache: Am debutat în profesia de magistrat cu bucurie, cu entuziasm și cu dorința de a sluji celor care își caută dreptatea în această lume. Este știut faptul că magistratura este activitatea desfășurată de judecători în scopul înfăptuiri justiției și de procurori în scopul apărării intereselor generale ale societății, a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor. Cele două profesii nu trebuie privite ca fiind antagonice, ele având, finalmente, același scop, de a asigura triumful legii. Am rezonat de la început cu ambele profesii considerând că îmbrățișându-le pe amândouă mă va ajuta în strădania mea de a mă ridica la nivelul valorilor morale și profesionale pe care le presupune profesia de magistrat, și de aceea am făcut alegerile menționate. Nu am regretat niciodată alegerea de a fi numită judecător, iar activitatea de procuror a reprezentat o experiență care mi-a folosit pentru a înțelege dintr-o perspectivă unitară misia de magistrat.
-Themis, în mitologia greacă zeița dreptății, este reprezentată de o femeie severă, legată la ochi, ținînd într-o mînă o balanță, iar în cealaltă o sabie. Dacă ati plecat din procuratură se poate spune că ați vrut să folosiți mai mult balanța decât sabia in actul de justitie?
Judecător Luminița Niculache: Am crezut, susținut și promovat faptul că judecătorul, pe lângă o bună pregătire profesională, trebuie să promoveze neîntrerupt valori etice fundamentale, să-și păstreze nealterată dorința de a-și lega ochii atunci când balanța se înclină și urmează să utilizeze sabia ce i-a fost încredințată, așa cum zeița Themis ne învață. El nu trebuie să se teamă să folosească autoritatea chiar dacă va deveni nepopular sau va fi criticat. În concluzie, actul de justiție este realizat pe deplin utilizând deopotrivă balanța și sabia, nu se poate una fără alta, ca să vă răspund la întrebare.
-Ca fost șef la Secţia Civilă de Contencios administrativ şi Fiscal cât de greu v-a fost să înfăptuiți actul de justiție în contextual în care în perioada în care ați ocupat această funcție la Tulcea, prin multele dosare instrumentate de DNA-ul condus de Koveși, s-a insinuat faptul că avem în România o corupție instituțională?
Judecător Luminița Niculache: Legislația noastră asigură remedii pentru situațiile de incompatibilitate. Nu mi-a fost greu. Dacă ai bine însușite toate acestea, nimic nu este greu. Ați spus bine ,,s-a insinuat” că avem o corupție instituțională. Regret să spun că este o tendință bolnăvicioasă de a se generaliza. Dacă există corupție, să fie eradicată! Să nu transferăm asupra unui sistem întreg eventualele derapajele identificate la nivel particular. Avem cu toții obligația de a pune justiția pe locul pe care-l merită, de putere a statului român. Trebuie să conștientizam cu toții, de la înalți demnitari la cel mai tânăr cetățean, că justiția nu este a judecătorilor, judecătorii înșiși sunt slujitorii lor. Este dreptul lor, al cetățenilor, de a beneficia de o legislație stabilă, coerentă şi predictibilă, după cum este dreptul cetățenilor că judecătorii lor să dovedească valori morale excepționale, să fie pregătiți şi să nu fie împovărați.
-Tulcea nu a fost vreodată, pe parcursul carierei dumneavoastră, vreun loc în care procurorii și judecătorii să fie în număr corespunzător, deficitul de personal fiind aici de multe ori critic. Chiar dacă v-ați început cariera de judecător la Vaslui ați cerut imediat transferul la Tulcea, însă v-ați dorit vreodată să vă transferați de la Tulcea în altă parte și dacă da, unde?
Judecător Luminița Niculache: Și cetățenii județului Tulcea merită să aibă magistrații lor. Faptul că la Tulcea ,,se termină linia ferată” nu ii poate priva pe acești oameni de drepturile pe care le are orice cetățean al statului nostru. Ca atare, am fost bucuroasă să le dedic lor toată energia, cunoștințele și priceperea cu care m-a înzestrat Cerul. Dacă am reușit în strădania mea, doar Bunul Dumnezeu știe cu adevărat. Justiția se face de oameni iar primirea misiei de JUDECĂTOR nu-l face infailibil pe omul din spatele funcției. Dacă as fi plecat din Tulcea și unde? Da, am avut și un astfel de gând. Nu are legătura cu faptul că activitatea de magistrat într-o instanță mai mică este mai puțin importantă. Dimpotrivă, în instanțele mai mici nu poate fi asigurată specializarea, astfel că este și o vulnerabilitate a sistemului asta, să recunoaștem. Gândul plecării avea ca motivație dorința de a asigura copilului meu condiții de dezvoltare suplimentare. Am terminat studiile la Iași, iubesc acest oraș.
-Dacă ați fi proaspăt absolventă de Drept și ar trebui să alegeți altă profesie decât cea de procuror sau judecător, ce ați alege și de ce? Și, suplimentar, de ce un absolvent de Drept credeți că ar alege azi o carieră de procuror sau judecător?
Judecător Luminița Niculache: Nu aș face alte alegeri. Am desfășurat activitatea de magistrat cu pasiune și m-a onorat. Alegerea acestei profesii trebuie să se facă din pasiune și având iubire de oameni. Am credința că așa sunt făcute alegerile și acum, de către orice absolvent de Drept.