fbpx
Sănătate

Probleme ginecologice care îți afectează viața. Cum să le previi și cum să le tratezi?

Aproape fiecare femeie va suferi de probleme ginecologice la un moment dat în viața sa. Tulburările ginecologice pot avea un impact foarte mare asupra stării generale de sănătate a femeilor, asupra funcției reproducătoare și a fertilității, dar și asupra funcției sexuale. 

Vizitele regulate la un medic ginecolog bun, controalele, examenele fizice și analizele regulate vor ajuta la ținerea sub control sau evitarea majorității afecțiunilor ginecologice. Dr. Zisu Andrei Nicolae, de la  ROUTINE MED ® , este unul dintre cei mai buni medici ginecologi din Tulcea, care vorbește despre cele mai întâlnite afecțiuni ginecologice și cum pot fi ținute sub control.

Iată o listă cu principalele probleme ginecologice la care ar trebui să fii atentă, metodele de prevenție, investigații și analize necesare.

Ce este o afecțiune ginecologică?

O problemă ginecologică afectează funcția normală a organelor reproducătoare feminine, inclusiv uterul, ovarele, trompele uterine, vaginul, vulva și sânii.

În general, afecțiunile ginecologice produc dureri mari și disconfort în zona abdominală, a spatelui, dar și a sistemului digestiv.

Care sunt simptomele pentru care trebuie să consulți un medic ginecolog bun?

Sângerările și scurgerile vaginale în afara ritmului normal reprezintă prima indicație că ar trebui să consulți un medic ginecolog. Simptomele ușoare pot fi tratate, dar cazurile severe sau cele care sunt ignorate pentru o lungă perioadă de timp pot duce la infertilitate.

Unele simptome vaginale pot indica boli cu transmitere sexuală sau pot fi chiar semne ale cancerului de col uterin. Trebuie să consulți un specialist dacă ai următoarele simptome:

  • Menstruație neregulată, care apare prea devreme sau prea târziu
  • Sângerare vaginală anormală în timpul menstruației sau între ciclurile menstruale
  • Dureri în zona pelviană
  • Dureri ale sânilor și umflături mamare
  • Senzație de arsură în timpul urinării
  • Sângerări vaginale în timpul sau după actul sexual
  • Durere în timpul actului sexual
  • Mâncărime, umflare sau roșeață în zona vaginală
  • Orice nodul sau masă anormală în zona genitală
  • Secreții vaginale crescute
  • Secreții vaginale cu miros neplăcut sau de culoare neobișnuită, cum ar fi verde, galben sau maro

 

Ce afecțiuni ginecologice sunt tratate la ROUTINE MED ®?

Cele mai comune probleme ginecologice tratate în cabinete sunt:

  1. Dismenoree sau menstruație dureroasă. Poate fi primară, neasociată cu alte probleme ginecologice, sau secundară, atunci când apare în asociere cu o altă afecțiune.
  2. Amenoreea sau absența menstruației. Poate fi fiziologică și patologică. Amenoreea fiziologică apare înainte de pubertate, adică înainte de debutul menarhei, în timpul sarcinii, în timpul alăptării și după menopauză. Amenoreea patologică apare atunci când există o boală asociată.
  3. Sindromul ovarelor polichistice (PCOS). Este cea mai frecventă problemă în rândul fetelor tinere din această eră. Stilul de viață stresant și sedentar sunt principalele cauze.
  4. Fibromul. Reprezintă cea mai frecventă tumoare benignă a uterului și, de asemenea, cea mai frecventă tumoare solidă benignă la o femeie.
  5. Se referă la o afecțiune în care mucoasa uterului (endometrul) este prezentă în locuri anormale, cum ar fi stratul muscular al uterului, ovare, tuburi și, ocazional, dincolo de pelvis.
  6. Boala inflamatorie pelvină. Este o boală a tractului genital superior. Este un spectru de infecții și inflamații ale organelor tractului genital superior care implică, de obicei, uterul, trompele uterine, peritoneul pelvin și structurile înconjurătoare.

De ce sunt importante investigațiile ginecologice regulate?

Examenul ginecologic amănunțit și regulat este primul pas spre sănătatea sistemului tău reproducător.

Investigațiile ginecologice trebuie să includă examinarea sânilor, examinarea abdominală și examinarea pelviană (examinarea organelor genitale externe, în interiorul vaginului și a colului uterin).

Toate femeile active sexual ar trebui să includă vizitele regulate la ginecolog pe lista priorităților de sănătate. Începând cu vârsta de 21 de ani,este recomandat testul Babeș Papanicolau (PAP), pentru detectarea cancerului de col uterin la femei.

Toate aceste investigații ajută pacienta să învețe despre menținerea unui stil de viață sănătos și minimizarea riscurilor pentru sănătate. Un medic ginecolog bun va putea să identifice cazurile de infecții cu transmitere sexuală, cancer de sân, cancer de col uterin sau cancer de endometru.

Diagnosticul precoce ajută la un tratament eficient și un prognostic mai bun.

 

Cum tratăm afecțiuni ginecologice?

Planul de tratament va fi personalizat în funcție de problema ginecologică țintă. Tratamentele încep de la analgezice ușoare și exerciții fizice, în cazul dismenoreei ușoare și ajung până la operații chirurgicale, în cazul endometriozei sau fibroamelor.

Planul de tratament va fi stabilit după investigații complete, odată ce medicul tău are o imagine de ansamblu a sănătății tale generale, dar și ginecologice.

Până la tratament, prevenția este absolut necesară, așa că iată câteva lucruri pe care poți să le faci pentru a evita situații ginecologice neplăcute:

  • Menține igiena locală
  • Bea multă apă și lichide
  • Urmează o dietă bogată în fructe și legume
  • Fă exerciții fizice regulat și practică tehnici de reducere a stresului, cum ar fi yoga
  • Practică actul sexual protejat
  • Nu ignora niciun simptom neobișnuit legat de sistemul tău reproducător

Discută cu un medic specialist despre ce poate include planul tău de tratament sau metode de prevenție potrivite particularităților cazului tău. Dr. Zisu Andrei Nicolae, medic ginecolog de top din Clinica ROUTINE MED ® îți va fi alături pentru o ședință de consultație pentru a detecta și preveni afecțiunile ginecologice.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE