Proiect USR pentru repararea nedreptății făcute românilor care au lucrat în condiții deosebite sau speciale
Comunicat de presă
Noua lege PSD-PNL a pensiilor produce o nedreptate uriașă celor care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă. Concret, de la 1 septembrie 2024, aceștia vor rămâne fără beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat și, implicit, și fără banii în plus pe care i-au primit pentru condițiile anormale de lucru. Proiectul USR, inițiat de parlamentarii Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău, vine să corecteze nedreptatea făcută de PSD și PNL.
”Este o situație umilitoare și pentru pensionarii siderurgiști tulceni, care după o muncă de zeci de ani în condiții grele, la anii de pensie să nu le fie recunoscute aceste condiții. USR va lupta în continuare pentru recunoașterea acestor drepturi.”, declară și Eugen Terente, deputat USR Tulcea.
Proiectul USR propune modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, în sensul recunoașterii condițiilor deosebite și speciale de muncă pentru angajații ale căror condiții de muncă nu au fost normalizate. Astfel, aceștia vor beneficia în continuare de reducerea vârstei de pensionare și de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată.
„Proiectul USR de lege le dă banii înapoi la pensie celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieții. PSD și PNL – prin legea pe care vor să o aplice de la 1 septembrie – le-au lăsat anii, dar le-au luat banii. Oamenii lucrează în continuare în condiții deosebite și speciale, dar nu mai primesc beneficiile asociate fiindcă Guvernul Ciolacu i-a lăsat cu greutatea, dar le-a băgat mâna în buzunar, după o viață de lucrat în praf, în zgomot, în viscol sau la temperaturi ridicate”, declară deputatul USR Radu Miruță.
Angajații din zona de producție au o speranță de viață mai mică și, dacă ar rămâne aceeași vârstă de pensionare ca pentru alte categorii, ei ar cotiza la un buget de pensii din care riscă să nu apuce să încaseze pensie o perioadă comparabilă cu cea a altor angajați. De exemplu, potrivit unui raport medical Medserv Min, la Complexul Energetic Oltenia s-au înregistrat în 2020 peste 100.000 de zile de incapacitate de muncă din cauza unor boli în legătură cu profesia. Similar este în toate activitățile desfășurate în locurile de muncă în care condițiile nu au fost normalizate. Numărul bolnavilor crește de la an la an, chiar dacă numărul total al angajaților scade în aceste activități.
„Centralele nucleare, termocentralele pe cărbune, minele, turnătoriile, producția de oțel, de mașini, industria grea au susținut o bună parte a economiei țării. Au făcut și încă fac asta prin munca în condiții grele a unor oameni în dreptul cărora s-au plătit contribuții crescute la pensii. Dar, de la 1 septembrie 2024, după recalculare, aceștia se vor trezi cu scăderea pensiilor. PSD și PNL vor spune că nu le iau bani din buzunar, dar în realitate o fac, pentru că nu le vor mai actualiza pensiile cu inflația în anii ce vin. Fac economie și penalizează exact oamenii care au muncit mai mult și mai greu, ca să poată huzuri alți speciali”, precizează Oana Țoiu, vicepreședinte USR și deputată în Comisia pentru muncă.
USR a avertizat PSD și PNL asupra nedreptății făcute românilor care au muncit în condiții grele și în cadrul dezbaterilor pe legea pensiilor. Cum PSD și PNL au respins amendamentele USR, depunem acum proiect separat de lege și cerem partidelor conduse de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să fie dezbătut și aprobat de urgență, astfel încât să nu fie afectate pensiile celor care au lucrat în condiții deosebite sau speciale.
„Corectăm o situație nedreaptă pentru persoanele cu un risc profesional mare și specific. Se aplică și în județul Brașov, circumscripția care m-a ales senator. Este clar că PSD și PNL au fușerit legea pensiilor, în loc să o dezbată la timp și cu timp”, afirmă senatorul USR Irineu Darău.