Vă mai amintiți proiectul pontonului itinerant al Fundației Sera inaugurat cu o mulțime de foarfece în prezența fostului ministru al Muncii Raluca Turcan? Se întâmpla la finalul lunii septembrie 2021 pentru ca la mai puțin de o lună pontonul să aibă parte de o nedorită intrare la apă! Grație celor două evenimente care au captat și atenția presei naționale, mai ales celei de bășcălie, se poate spune că proiectul ”Întotdeauna în familie – proiect pentru reducerea instituționalizarii, a riscului de separare si pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din județul Tulcea” a avut parte de cea mai mare popularizare dintre proiectele finanțate de POCU (Programul Operațional Capital Uman) în perioada de programare 2014-2020.
Dincolo de cele două evenimente care au făcut turul României, proiectul ”Întotdeauna în familie – proiect pentru reducerea instituționalizarii, a riscului de separare si pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din județul Tulcea”, a cărui conferință de închidere a avut loc azi, la sala Toma Caragiu a Hotelului Delta, lasă în urmă nu doar un ponton itinerant funcțional ci și o grămadă de rezultate palpabile cu care nu prea multe proiecte finanțate de POCU în perioada de programare 2014-2020 se pot mândri.
344 copii sprijiniți în proiect , astfel:
– 237 din mediul rural
– 20 copii reintegrați sprijiniți să rămână în familia naturală
– 50 de etnie roma
– 102 copii cu handicap beneficiari ai serviciilor de recuperare
– 107 copii si 51 de familii consiliați la Centrul de consiliere pentru părinți și copii deschis in proiect
– 226 de copii și 104 familii beneficiare de subvenții financiare in proiect
Aceste date au fost prezentate de către Bogdan Simion, directorul executiv al Fundaţiei ”Sera”, un ONG care și-a pus amprenta pozitivă asupra serviciilor sociale din județul Tulcea de mulți ani printr-o serie de proiecte derulate în parteneriat cu DGASPDC Tulcea sau pentru această direcție din subordinea Consiliului Județean Tulcea.
Acel ponton itinerant, care este o premieră în România în ceea ce privește asigurarea unor servicii sociale, este în esență un Centru itinerant pentru recuperarea copilului cu dizabilităţi și reprezintă un serviciu inovativ care va asigura servicii de evaluare, recuperare complexă, consiliere, socializare şi reintegrare socio-familială, precum şi îngrijire de zi, adresându-se unui număr de aproximativ 100 copii cu dizabilităţi, aflaţi în risc de separare de familie.
Serviciul social va acoperi întreaga gamă de activităţi care sunt necesare pentru a răspunde copilului cu dizabilităţi aflat în dificultate:
– evaluare complexă
– recuperare
– socializare
– consiliere, asistenta şi sprijin
La conferința de închidere de azi s-a mai vorbit și despre un alt beneficiu palpabil al proiectului ”Întotdeauna în familie – proiect pentru reducerea instituționalizării, a riscului de separare si pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din județul Tulcea”.
Astfel, pe lângă acel celebru centru itinerant sub forma unui ponton, prin proiect s-a mai inființat la uscat și Centrul De Consiliere și Sprijin pentru Părinţi și Copii (CCSPC) de pe strada Spitalului nr. 30 Tulcea, care este un serviciu de zi care sprijină şi asistă părinţii/reprezentanţii legali pentru a face faţă dificultăţilor psihosociale care afectează relaţiile familiale, pentru dezvoltarea competentelor parentale, pentru prevenirea separării copilului de familia sa, şi sprijină copiii atunci când apar probleme în dezvoltarea acestora.
Rolul centrului este acela de a preveni separarea copilului de familie şi prevenirea intrării copilului în sistemul de protecţie.
Consilierea se adresează:
- Copiilor care au probleme de dezvoltare şi/sau dificultăţi de integrare în familie, şcoala sau în colectivitatea în care trăiesc – 100 copii incluşi în grupul ţinta
- Părinţilor/reprezentanţilor legali/ tutori ai copiilor incluşi în GT – 50 părinţi/ reprentati legali/tutori ai copiilor care:
Obiectivele CCSPC:
- Creşterea numărului de părinţi care conştientizează nevoile copilului de a se dezvolta într-un mediu familial stabil din punct de vedere emoţional;
- Creşterea numărului de părinţi care conştientizează factorii ce pun în pericol sănătatea, securitatea, dezvoltarea morală, educaţia şi integrarea socială a copilului;
- Îmbunătăţirea abilitaţilor părinţilor în ceea ce priveşte îngrijirea şi dezvoltarea copiilor;
- Sprijinirea familiilor/părinţilor prin dezvoltarea de reţele/grupuri de sprijin;
- Reducerea numărului de copii care ajung în instituţii datorită unor dificultăţi temporare prin care trec părinţii acestora;
- Creşterea gradului de implicare a profesioniştilor din serviciile comunitare în depistarea precoce a riscurilor care determină separarea copilului de familia sa.
Conform acordului încheiat cu Consiliul Județean Tulcea, pe parcursul a trei ani după finalizarea proiectului Fundația Sera își va asuma o parte dintre cheltuielile cu acest centru ponton itinerant realizat prin proiectul ”Întotdeauna în familie – proiect pentru reducerea instituționalizarii, a riscului de separare si pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din județul Tulcea” a anunțat azi Bogdan Simion. E o cheltuială asumată într-o perioadă de tranziție și care într-un final va ajunge la DGASPDC Tulcea.
”Nu cred că DGASPDC Tulcea era pregătită acum să preia acest centru itinerant și faptul că vom lucra împreună cu Fundația Sera în următorii ani e un lucru benefic pentru noi ca instituție. Sunt costuri pe care acum nu ni le permitem pentru operarea acestui ponton, și nu vorbim doar de cheltuielile personal ci mai ales de cheltuielile de funcționare”, a declarat Sorin Horobeț, directorul DGASPDC Tulcea.
Faptul că viitorul Programul Operaţional de Incluziune şi Demnitate Socială, ce va fi disponibil pe următoarea perioadă de programare europeană, este foarte generos cu proiectele sociale și mai ales cu cele implementate pe actuala perioadă de finanțare și au nevoie de sustenabilitate e un argument solid pentru a crede că acest centru ponton itinerant nu va intra la apă, la modul figurat, în următoarea perioadă.