fbpx
Ştirea zilei

Recensământ: Tulcea este județul cu cea mai mică populație din România!

- față de 2011, suntem cu 33.000 mai puțini în 2022

În ultima zi a lunii iulie a fost finalizată ultima etapa de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât și prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă. Datele statistice colectate până acum arată o scădere dramatică a populației județului Tulcea ce ne plaseză, pentru prima dată în istorie, pe ultimul loc în ceea ce privește populația între județele țării. Asta pentru că în 2011, de exemplu, Covasna avea populația cea mai mică dintre județele țării.

Recenzați oficial suntem doar 179.996. Puțini, foarte puțini …

Pentru a se realiza un recensământ al populației, datele bază sunt cele estimate la sfârșitul anului precedent. Statistic, cu ”intrări și ieșiri” de la ultimul recensământ, județul Tulcea se estima că avea o populație stabilă de 185.654 persoane la momentul decembrie 2021. Tulcea, ca și alte județe din țară, avea oricum o populație estimată la sfârșitul anului 2021 mult mi mică decât populația oficială de la ultimul recensământ, cel din 2011. Atunci, în 2011, recenzorii au numărat că suntem 213.083 tulceni. De atunci populația din județul Tulcea a continuat să scadă dramatic:  – 1998 este ”sporul demografic al județului nostru în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2021 sau altfel spus au murit 8318 tulceni și s-au născut doar 6320 (dintre care 47 înregistrați cu întârziere). Și-au schimbat domiciliul din județul nostru nu mai puțin de 6679 tulceni, iar soldul migrației în strîinătate (cel oficial, cu acte în regulă) a fost de 1136 tulceni în decurs de 10 ani. Mulți ar spune că numărul real al celor care au plecat din județul Tulcea în străinătate în ultimii 10 ani este mult mai mare. Mulți dintre cei plecați probabil vor reveni aici mai devreme sau mai târziu, alții poate niciodată. Acestea nu sunt date care pot fi colectate statistic și nici măcar estimate. Cel puțin până anul viitor atunci când Uniunea Europeană și-a propus o suprapunere a datelor colectate din toate țările comunității și păstrarea cetățenilor în țara în care muncesc sau învață de peste 12 luni. Atunci probabil se va vedea foarte limpede că România nu mai are 18 milioane de locuitori ci mai puțin de 15 milioane. Iar județul Tulcea, mult mai puțini decât cei 179.996 rezultați la 31 iulie 2022 din autorecenzare și recenzare. Până atunci însă, față de 2011, suntem doar cu 33.087 mai puțini în iulie 2022…

Municipiul Tulcea cu o populație de circa 63.000 de persoane

Dacă populația municipiului Tulcea la nivelul anului 2011 era de 73.707 persoane considerate cu domiciliul stabil aici, realitatea anului 2022 va arăta în luna decembrie a acestui an (când se vor finaliza situațiile statistice) faptul că suntem mai puțini cu cel puțin zece mii! Asta pentru că de la ultimul recensământ și până la sfârșitul anului 2021 datele colectate în ceea ce privește populația municipiului (decese, nașteri, schimbări de domiciliu, migrări, etc) ne situau la 63.122 persoane, populație stabilă în municipiu. Din cei 63.122 de tulceni din municipiu aproape 90% au fost recenzați până la sfârșitul lunii iulie ceea ce înseamnă că oficial până acum suntem mai puțin de 60.000. Până pe data de 19 august însă, într-un sector din municipiu (zona Viitorului – Vărăriei), nu mai puțin de 10 recenzori vor face anchete simplificate și se speră să ne apropiem de procentul de la nivel de județ adică 97%. Tot în această perioadă, respectiv până pe 19 august, într-o comună din județ, Slava Cercheză, se face la fel o anchetă simplificată, potrivit informațiilor furnizate de conducerea Direcției de Statistică Tulcea.

Izvoarele și Mahmudia, comunele cu cele mai mari pierderi de populație din 1992 încoace

La nivel național au fost publicate primele date statistice care arată că sunt unități administrativ teritoriale care au pierdut în ultimii 30 de ani peste jumătate din populația stabilă. Printre acestea se numără și două comune din județul Tulcea. Este vorba despre comuna Izvoarele care a pierdut nu mai puțin de 58,23% din populația stabilă avută în ianuarie 1992 și respectiv comuna Mahmudia care a pierdut nu mai puțin de 51,5% din populația stabilă avută în ianuarie 1992. În cazul comunei Mahmudia scăderea dramatică a populației în 2022 față de 1992 este justificată de faptul că satul Beștepe s-a desprins de comună după anul 2000 și a devenit comună de sine stătătoare, iar în cazul comunei Izvoarele explicația este  că în 2006 s-a desprins Valea Teilor, comună de sine stătătoare și ea.  Mai sunt și alte comune din județul Tulcea cu scăderi ale populației stabile, însă nu la fel de considerabile.

Primul recensământ digital din istoria României. Următorul ar putea fi strict administrativ

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital, a fost al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. Recensământul din acest an ar putea fi și ultimul realizat cu ajutorul recenzorilor deoarece în anul 2031 și România ar putea realiza primul recensământ din surse administrative. Altfel spus, fiecare unitate administrativ teritorială va avea o evidență atât de strictă a populației stabile, la fel ca în țările nordice, de exemplu, astfel încât cu simplă colectare a tuturor bazelor de date (care poate vor fi în sfârșit și în România interconectate) Institutul Național de Statistică să poată afla în orice moment câți suntem în realitate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE