fbpx
Sănătate

Recomandarea #RoutineMed: Prevenția, cea mai bună cale către o sănătate de fier

Cum te ajută serviciile de medicină internă să menții funcționarea optimă a întregului organism? 

Cu toții ne dorim să fim sănătoși, dar oare facem tot ce este necesar pentru a ne păstra starea de bine a organismului? Recomandările medicilor interniști și abordarea prevenției în stilul de viață sunt extrem de folositoare pentru o sănătate de fier.

Medicina internă este o specialitate medicală în care medicii aplică cunoștințele științifice și expertiza clinică pentru a diagnostica și trata adulții cu o gamă foarte largă de probleme de sănătate și afecțiuni ale organelor interne.

Există multiple afecțiuni ale organelor interne, începând de la afecțiuni cardiovasculare, infecții ale tractului respirator, boli infecțioase, diabet, afecțiuni ale ficatului, stomacului, vezicii urinare, afecțiuni reumatice, musculo-scheletice și până la anemie și boli de sânge.

Din cauza ariei vaste de afecțiuni ale organelor interne, medicii interniști recomandă întotdeauna prevenția, pentru a evita degradarea sănătății și a menține funcționarea optimă a întregului organism.

 

Stilul de viață: metodă de prevenție sau factor cauzator?

Principala metodă de prevenție a bolilor este menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă alimentație corectă și mișcare regulată.

În același timp, stilul de viață poate fi cauza principală a multor afecțiuni ale organelor interne și nu numai.

În anii recenți, terminologia de “afecțiuni de lifestyle / afecțiuni ale stilului de viață” a început să capete din ce în ce mai multă popularitate, cuprinzând o serie de afecțiuni cauzate de un trai nesănătos și inactiv.

Afecțiunile stilului de viață au în comun factori de risc ce corespund expunerii prelungite la trei comportamente vicioase ce pot fi, totuși, modificate: fumatul, alimentația nesănătoasă și sedentarismul.  Acestea duc la dezvoltarea unor boli cronice care afectează organele interne, în special boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, obezitate, sindrom metabolic, obstrucție cronică, boli pulmonare și unele tipuri de cancer.

 

Ce poți face pentru a preveni afecțiunile organelor interne?

Afecțiunile organelor interne pot fi de multe ori invizibile, până să ajungă în stadiul în care prezintă simptome sau complicații.

Pe lângă modificările stilului de viață pentru a include alimentația sănătoasă și exercițiul fizic regulat, controalele periodice la medicul internist sunt recomandate de specialiști. La Routine Med vei găsi medici cu experiență și servicii de medicină internă complete, care te vor ajuta să îți păstrezi buna funcționarea a organismului.

Vizitele frecvente la medicul internist te ajută să previi afecțiunile organelor interne și să menții sub control starea de sănătate generală, cu ajutorul unor teste și investigații cuprinzătoare.

 

Ce investigații sunt necesare pentru a-ți menține starea de sănătate?

Multe dintre vizitele la medicul internist vor cuprinde investigații și teste care ajută la prevenirea și descoperirea timpurie a eventualelor probleme și afecțiuni ale organelor interne.

Asigură-te că-ți consulți medicul la momentul și cu frecvența adecvată pentru testele și investigațiile necesare în funcție de vârsta, starea generală de sănătate și istoricul medical.

Pentru a-ți menține sănătatea organelor interne, principalele investigații frecvent recomandate de medici sunt:

 

Analize generale de sânge

Rezultatele analizelor de sânge pot fi o primă dovadă atunci când ceva este în neregulă, fiind deseori primul semn al unei afecțiuni a organelor interne. Este recomandat să faci o hemoleucogramă completă cel puțin o dată pe an, pentru a te asigura că sănătatea organelor tale interne este intactă.

 

Măsurarea colesterolului

Depistarea colesterolului se face printr-un test de sânge. Persoanele cu valori crescute ale colesterolului dintr-o probă de sânge au un risc mai mare de boli cardiovasculare. Este important de înțeles, totuși, că oamenii pot avea în continuare boli de inimă chiar și cu nivelurile de colesterol în intervalul normal.

 

Test de sânge în materii fecale

Sângele fecal este detectat prin analize microscopice sau prin teste chimice pentru hemoglobina (sânge) în scaun. Persoanele cu sânge în scaun pot avea rezultate care indică cancerul colorectal.

 

Colonoscopie 

Screening-ul pentru cancer de colon sau polipi de colon este recomandat în general începând cu vârsta de 50 de ani, dar poate fi efectuat și mai devreme dacă există antecedente familiale sau alți factori de risc.

 

Investigații pentru diabet sau prediabet 

Testarea pentru diabet sau prediabet este recomandată în special persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani sau celor care prezintă simptome asociate afecțiunii. Măsurarea glicemiei din sânge este prima analiza recomandată.

 

Mamografie

Multe organizații globale de medicină recomandă screeningul mamografic pentru cancerul de sân la fiecare 1 an până la 2 ani după vârsta de 50 de ani. Acest test se face împreună cu un examen clinic de sân.

 

Antigenul specific prostatic (PSA)

Acest test măsoară nivelurile de antigen specific prostatic (PSA) din sânge. Nivelurile antigenului specific de prostată pot fi crescute în prezența cancerului de prostată. Cu toate acestea, este important să înțelegem că și alte afecțiuni benigne ale prostatei pot crește PSA, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată (HBP), care este imflamația necanceroasă a prostatei.

În cadrul Routine Med poți efectua toate investigațiile necesare, la recomandarea medicului internist.

Consultă-ți medicul de familie și discută cu medicul internist cu privire la analizele și investigațiile necesare pentru a-ți menține sănătatea organelor interne și a preveni afecțiunile acestora.

Medicina internă te poate ajuta să-ți menții sănătatea întregului organism, prin prevenție, ameliorarea simptomelor și tratarea efectivă a afecțiunilor organelor interne, care pot apărea pe parcursul vieții.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE