Indisciplina pietonilor reprezintă una din principalele cauze generatoare a accidentelor rutiere produse pe raza judeţului Tulcea, soldate cu rănirea mai multor persoane.
Poliţiștii tulceni acționează în permanență pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și salvarea de vieți, prin activități menite să conducă la responsabilizarea participanților la trafic.
De asemenea, poliţiştii vor continua să acţioneze în trafic, controalele și sancțiunile pentru încălcările normelor de circulaţie fiind unele dintre cele mai eficiente mijloace de reducere a numărului de victime şi accidente, în special prin efectul descurajator pe care acestea le au cu privire la încălcarea regulilor.
Participanții la trafic trebuie să fie conștienți că o clipă de neatenție poate avea consecințe dintre cele mai grave, iar o „banală” traversare neregulamentară poate fi fatală.
Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere neplăcute, soldate cu vătămări corporale şi în vederea responsabilizării participanţilor la trafic, poliţiştii rutieri vă aduc în atenţie următoarele recomandări:
Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
Apreciați corect timpul necesar pentru a traversă în siguranță și luați în calcul că atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie să fiți mai prudenți!
Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
Când traversați prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.
Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.
Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști!
Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!