Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare în Registrul specialităților tradiționale garantate a denumirii „Salată tradițională cu icre de crap” (STG) din România.
„Salata tradițională cu icre de crap” este un produs obținut din: icre de crap sărate, icre sărate de pește de apă dulce, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Există în două variante, cu sau fără ceapă fiartă. Este produsă din materii prime sau ingrediente care sunt cele utilizate în mod tradițional.
Denumirea „Salată tradițională cu icre de crap” indică menținerea constantă de-a lungul generațiilor, pentru obținerea produsului, a anumitor materii prime și ingrediente. „Salata tradițională cu icre de crap” este caracterizată prin aspect, consistență, culoare, aromă și gust. Salata tradițională cu icre de crap este o cremă omogenă din icre și ulei, în care iese în evidență frecvența ridicată a boabelor de icre.
Această denumire nouă se va alătura celor 65 de specialități tradiționale garantate deja protejate. Lista este disponibilă în baza de date eAmbrosia. Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați, de asemenea, paginile referitoare la politica de calitate.
Specialitatea tradițională garantată
Specialitatea tradițională garantată (STG) evidențiază aspectele tradiționale, cum ar fi modul în care produsul este fabricat sau compoziția sa, fără a-l lega de o anumită zonă geografică.
Grupul Ro Pescador Tulcea este grupul aplicant cu cele mai multe produse certificate pe scheme europene din Romania respectiv trei la număr.
,,Am pus Scrumbia de Dunăre afumată pe locul care i se cuvine, am continuat cu mândria tulcenilor ; salata cu icre de știucă de Tulcea, produs cu care am rididat și reputația municipiului Tulcea, sediul grupului aplicant Ro Pescador iar acum am reușit și certificarea STG a salatei tradiționale cu icre crap , cel mai popular produs din pește din județul Tulcea și care are popularitate în creștere pe plan național. În tot acest îndelungat și complex efort am fost ajutati de tradițiile și cunoștințele moștenite în cadrul familiei mele de ruși lipoveni cu rădăcini din Delta Dunării, Mila 23″, a declarat Daniel Buhai, reprezentant al Grupului Ro Pescador.
Denumirea unui produs înregistrat ca STG îl protejează împotriva falsificării și utilizării abuzive.