fbpx
Tulcea

Senatorul USR PLUS Costel Vicol: “Prin eliminarea subvenţiei la energie pentru comunitățile izolate, Guvernul a trecut la depopularea Deltei Dunării!”

Senatorul USR PLUS de Tulcea, Costel Vicol consideră că locuitorii Deltei Dunării ar trebui să beneficieze, fără restricții de prevederile Legii 226/2021, care stabilește criteriile de încadrare a familiilor şi persoanelor singure în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, lege prin care sunt stabilite măsuri de protecţie socială în privința accesului la resursele energetice.
 
Într-o declarație politică, senatorul Costel Vicol arată că datorită condițiilor speciale din Delta Dunării, mulți locuitori din zonă ar putea să fie excluși din categoria consumatorilor vulnerabili.

Costel Vicol: ”Legea nr.226/2021 le-a produs o mare nedreptate locuitorilor din Deltă, în sensul că aceștia nu vor mai beneficia de tarifele reduse cu 50% pentru energia electrică. De la 1 noiembrie 2021, diferențele de tarif pentru energia electrică nu vor mai fi suportate de la bugetul de stat prin Ministerul Energiei. Practic, Guvernul a anulat acestor defavorizați ai sorții drepturile recunoscute, prin lege.  Astfel, oamenii Deltei, neavând alte posibilităţi, sunt nevoiţi să-și facă aprovizionarea la prețuri uneori duble față de prețurile din zona de terasă a Deltei. Știați că o butelie pe gaz costă 110 lei la Sulina, în condițiile în care la Tulcea ea costă în jur de 60 de lei? Și asta pentru că în Deltă gazul lipsește cu desăvârșire?

Senatorul USR PLUS de Tulcea, Costel Vicol, argumentează că Delta Dunării este o zonă izolată care devine uneori inaccesibilă, unde localnicii trăiesc în condiţii economice mult mai grele, comparativ cu românii din alte zone ale ţării, astfel încît este este normal să li se acorde o atenţie deosebită şi ajutoare economice și sociale suplimentare. Altfel, avertizează Costel Vicol, există pericolul real al depopulării zonei.

În finalul declarației sale politice, senatorul Costel Vicol face două propuneri pentru rezolvarea situatiei:

  1. fie prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se acorde subvenție/compensație (în procent de 50% pentru o cantitate de 600-800 kw /luna pe familie) la tariful de energie electrică perceput pentru locuitorii din Delta Dunării care se încadrează la consumatori vulnerabili izolați conform art.4 din Legea 226/2021 sau
  2. prin repunerea în situația anterioară, în sensul abrogării art. 42 din Legea nr. 226/2021 prin care se modifica art. 8 din nr. 27/1996.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

 “Prin eliminarea subvenţiei la energie pentru comunitățile izolate, Guvernul a trecut la depopularea Deltei Dunării!”

După cum știți, în data de 16 septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial, Legea nr. 226, care stabilește criteriile de încadrare a familiilor şi persoanelor singure în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, lege prin care sunt stabilite măsuri de protecţie socială în privința accesului la resursele energetice.
Scopul ei, ar fi acela de a preveni şi combate sărăcia energetică.
Poate că scopul este unul bine intenționat, însă pentru locuitorii din Delta Dunării s-a produs o mare nedreptate!

Nu aş vrea să intru în istoricul Deltei. Nu cred că este necesar, pentru că toată lumea cunoaşte faptul că Delta este o zonă izolată și chiar inaccesibilă uneori, iar localnicii se confruntă cu multe probleme.
Este un fapt incontestabil că aceștia trăiesc în condiţii economice şi sociale mult mai grele, comparativ cu locuitorii din alte zone ale ţării și este normal să li se acorde o atenţie deosebită şi nişte drepturi, să zic, în plus, faţă de ceilalţi locuitorii ai țării.

În Deltă locuitorii sunt reduși ca număr și răspândiți pe o suprafață mare; populația este într-un lung proces de îmbătrânire; tinerii retrăgându-se pentru a-și face un rost înspre zonele urbane mai dezvoltate; populația e predominant rurală, cu mijloace de trai ce depind de exploatarea directă a resurselor naturale (pescuit, agricultură).

Nu este vina localnicilor că s-au născut în Delta Dunării, așa cum nu este vina lor că nu pot beneficia de condiții firești pentru un trai mai bun/pentru o dezvoltare economică a zonei, aceste drepturi fiindu-le îngrădite încă din anul 1990, an în care întreaga Deltă și unitățile geografice vecine au fost declarate Rezervație a Biosferei Delta Dunării prin H.G. nr. 983/1990.
Există numeroase convenţii şi programe internaţionale privind protecţia mediului, conservarea biodiversităţii, protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural, însă prea puține măsuri de sprijin a populației defavorizate, iar cele care există sunt abrogate!

Tocmai pentru a compensa interdicțiile generate de statutul de Rezervație și pentru a veni cumva în sprijinul localnicilor, statul le-a acordat prin O.G.nr. 27/1996, o serie de măsuri compensatorii persoanelor care domiciliază sau lucrează în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” , dar și în unele localităţi din Munţii Apuseni.

Revenind în prezent, Guvernul prin Legea nr.226/2021 le-a produs o mare nedreptate locuitorilor din Deltă, în sensul că aceștia nu vor mai beneficia de tarifele reduse cu 50% pentru energia electrică.

De la 1 noiembrie 2021, diferențele de tarif pentru energia electrică nu vor mai fi suportate de la bugetul de stat prin Ministerul Energiei. Practic, Guvernul a anulat acestor defavorizați ai sorții drepturile recunoscute, prin lege.

Cred că, prin această nouă lege se încearcă depopularea Deltei Dunării! Oamenii de acolo neavând alte posibilităţi, sunt nevoiţi să-și facă aprovizionarea la prețuri uneori duble față de prețurile din zona de terasă a Deltei. Știați că o butelie pe gaz costă 110 lei la Sulina, în condițiile în care la Tulcea ea costă în jur de 60 de lei? (asta pentru că în Deltă gazul lipsește cu desăvârșire)?

Domnule prim-ministru/Domnule ministru al energiei, știați că vulnerabilitatea nu ține numai de vârstă, nivel de venituri și sănătate și de zona de locuire, ci ține mai degrabă de condițiile de izolare, de locuire, de confortul energetic al caselor și de obiceiurile de consum??
Cred că prin această lege care vizează acordarea de sprijin consumatorilor vulnerabili, s-au exclus de fapt cu bună știință categorii de vulnerabili, printer ele regăsindu-se și oamenii Deltei!

Din noiembrie, compensarea vulnerabilității este schimbată de la nivel procentual %, la compensarea în sumă fixă. Această sumă fixă reprezintă un dezavantaj major pentru consumatorul vulnerabil, iar pentru locuitorii Deltei, această compensare este subdimensionată, față de costurile/necesitățile reale de consum.

Constat şi regret că prin această lege, se introduce o gravă discriminare chiar în cadrul judeţului Tulcea. Nu este vorba de crearea unor privilegii pentru locuitorii acestei zone, ci este vorba de repunerea lor în drepturile recunoscute de statul român în urmă cu 25 de ani!

Având în vedere apropierea sezonului rece și lipsa de alternativă energetică pentru locuitorii din Delta Dunării, vă întreb… oare cât de repede le veți rezolva problema?

Ce soluții credeți că ar mai avea acești oameni? Să-și abandoneze munca de-o viață și să plece spre zona de terasă?

Vă solicit să procedați în regim de urgență, la rezolvarea acestei situatii neplăcute,

  1. fie prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se acorde subvenție/compensație (în procent de 50% pentru o cantitate de 600-800 kw /luna pe familie) la tariful de energie electrică perceput pentru locuitorii din Delta Dunării care se încadrează la consumatori vulnerabili izolați conform art.4 din Legea 226/2021 sau
  2. prin repunerea în situația anterioară, în sensul abrogării art. 42 din Legea nr. 226/2021 prin care se modifica art. 8 din nr. 27/1996.

Sunt, dacă vreţi, niște soluţii care nu produc discriminări și nu crează privilegii, ci dimpotrivă, demonstrează dacă în România, în acest moment, ne mai animă sentimentul solidarităţii naţionale, o solidaritate pozitivă în sensul oferirii aceloraşi şanse şi oportunităţi spre prosperitate şi acelora care trăiesc în izolare. Locuitorii din Delta Dunării, așteaptă cu interes identificarea unei soluții!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE