fbpx
Tulcea

Senatorul USR Tulcea, Costel Vicol, alături de protestatarii din Federația Sanitară

Săptămâna aceasta, reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară au protestat în fața Ministerului de Finanțe și a Parlamentului, iar alături de aceștia s-a aflat și senatorul USR Tulcea, Costel Vicol. ”Motivul protestului îl știm cu toții.. și era previzibil încă de anul trecut.” a transmis acesta.
Așa cum pe bună dreptate spunea cineva din rândul protestatarilor: „Pentru a ne face să renunțăm la grevă, Guvernul ne-a oferit o creștere salarială de 20%, dar de fapt nu este decât de 15%, pentru că un procent de 5% au dat oricum tuturor bugetarilor (un pic de praf în ochi). Cu alte cuvinte ne-au scăzut salariile tuturor după impozitare. Nu mai zic de creșterea taxelor și impozitelor! Din cei 15%, ne dau doar 5% (2,5% de fapt net adică 100 de lei la majoritatea). Nu mai zic de norma de hrană de care nici nu au pomenit și lista poate continua.”
Într-adevăr, se pare că în țara asta, nu există timp pentru problemele reale ale salariaților, iar când guvernanții nu nu mai au cale de mijloc, fac anumite promisiuni de fațadă, pentru a aplana mișcările de protest, fără să se gândească în perspectivă sau măcar să facă o estimare reală a sumelor cu care ar rămâne oamenii după „mărirea salariilor”.
După calculele persoanelor care lucrează în sistemul sanitar, se pare că această așa-zisă creștere a salariilor de bază cu 15% (promisă și întârziată în mod nejustificat), va avea ca efect, undeva prin iunie 2024, o scadere a salariilor cu 11%.
De ce?
Pentru că în România munca se impozitează cu 41% (taxa pe muncă) pe salariu minim. Este ca și cum statul ne pedepsește pentru că muncim.
Peste astea se mai plătește și TVA, accize și taxe para-fiscale la o grămadă de bunuri de larg consum.
România are cel mai mare procentaj de oameni care, deși muncesc, sunt în sărăcie sau în risc de sărăcie.
Pe o parte penalizăm munca, pe de altă parte, facem programe pompoase pe care le numim ipocrit „programe de inserție” sau „de activare”. Nu facem decât să aruncăm banii pe apa Sâmbetei, fără să ajutăm românii să iasă din sărăcie.
Cheltuielile statului au explodat de la an la an, mai ales pe datorie, în loc să fie stabilizate/oprite. Nu mai zic ce va fi anul acesta, când brusc, cei aflați la guvernare își vor aminti că trebuie dați bani către primării.. deja au început! Oare de ce și pentru ce? .. normal că se vor duce către campaniile electorale.. la ce vă gândeați?
Așa cum spunea unul dintre protestatari: „În vară vin alegerile și nici că vor mai acorda cei 10%, iar oricum 15% este mult prea puțin.” Credeți că vor mai avea timp??
Cred că v-ați săturat cu toții să vi se spună veșnica lozincă cu „nu sunt bani”!
Dar oare pentru cine sunt bani și pentru ce gen de investiții se găsesc bani?
Nu au nicio apăsare în a cheltui ușor banii care nu sunt ai lor și pe care tot cetățeanul de rând ii va da înapoi.. prin taxe majorate…
De ce nu au vrut să încerce să rezolve inechitățile din rândul salariaților din sănătate, învățământ, penitenciare, administrație etc?
Ar fi trebuit să lase oamenilor, care și așa câștigă puțin, tot ceea ce produc.
Renunțarea la impozitarea salariilor minime, ar fi fost o măsură socială și una economică, care ar fi încurajat cu adevărat munca și i-ar fi ajutat pe toti cei cu salarii mici, nu mai cerșea nimeni 5-10% mărire.
Munca trebuie bine remunerată, nu pedepsită prin taxe usturătoare.
O să spuneți poate că fac politică,…
Da, poate că așa este… dar este vorba despre politica bunului simț! Opoziția fără susținere nu are efectul dorit!
Solidaritatea trebuie să fie la nivel general, altfel după alți 4 ani, lumea va fi tot în stradă!
Oare de ce nu a vrut Guvernul să reducă/anuleze taxele pe salariul minim, așa cum a propus USR-ul
< 0taxepesalariulminim>??
De această scutire ar fi putut beneficia toată lumea, inclusiv cei din sănătate care nu mai suportă nedreptatea la care au fost și încă sunt supuși.
Poate ca nici acum nu ar fi prea târziu din partea Guvernului să aplice tuturor salariaților, non-discriminatoriu, impozitarea doar pentru ce depășește nivelul salariului minim, în sus.
Rămâne de văzut care vor fi măsurile concrete pentru repararea nedreptăților aduse acestor oameni care nu cred că au ieșit în stradă pentru că le era bine!” ne-a transmis senatorul USR Tulcea, Costel Vicol

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE