Sezonul turistic deltaic lansat oficial la Resortul Holbina 3 Bibani
În organizarea Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, azi la Complexul turistic Holbina 3 Bibani a fost lansat oficial sezonul turistic deltaic, un sezon turistic cu un specific aparte: începe mai devreme decât cel estival și se termină mai tâziu.
Au participat la această festivitate, pe lângă președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, reprezentanți ai mediului de afaceri din turism dar și reprezentanți ai autorităților locale: primarul comunei Crișan, Silviu Rahău, viceprimarul comunei Jurilovca, Galina Teleucă, directorul executiv al ARBDD, Viorica Bâscă. Pe lângă aceștia, vicepreședintele Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării, Cătălin Balaban, proprietarul pensiunii Șaraiman de la Dunăvățul de Jos, Grigore Bejan și președintele Asociației Horeca din municipiul Tulcea, Raluca Cacencu au fost cei care au vorbit, pe rând, depre provocările noului sezon turistic, unul post-pandemie, dar într-un context neplăcut al războiului din Ucraina.
Turiștii care au venit la Jurilovca vor să revină!
Chiar dacă oficial sezonul turistic este deschis din această zi, turiștii au luat cu asalt pensiunile din Delta Dunării încă de săptămâna trecută! Gradul de ocupare al unităților de cazare nu a fost la nivelul așteptărilor celor care s-au pregătit să primească turiști, poate și din cauza vremii capricioase, însă temperaturile de la sfârșitul acestei săptămâni se anunță mai ridicate și asta se vede și în privința rezervărilor, ajunse undeva la peste 80% ca și grad de ocupare. Spre deosebire de alte localități din deltă, la Jurilovca numărul turiștilor a fost unul foarte mare și majoritatea vor să revină: dacă nu de Paște, probabil pe parcursul sezonului, a spus Galina Teleucă, viceprimarul comunei Jurilovca.
La Crișan se anulează unele rezervări
Primarul comunei Crișan, Silviu Rahău, a fost prezent la deschiderea sezonului turistic deltaic de la Complexul Holbina 3 Bibani, însă veștile nu sunt tocmai bune pentru localitatea din inima deltei și pentru operatorii turistici din comuna Crișan. Asta pentru că, oarecum inexplicabil, unele rezervări pentru Paște, dar și pentru alte date din calendar au fost anulate la unul dintre marii operatori turistici din Delta Dunării. Prin urmare, cel puțin în contextul actual al războiului din Ucraina, turismul pe raza localității Crișan va fi preponderent de scurtă durată ca și număr de zile de cazare și probabil cu precădere turism de weekend.
Municipiul Tulcea are doar o singură opțiune: turism de eveniment
Chiar dacă sezonul turistic din deltă înseamnă în principal localitățile de pe cele trei brațe ale Dunării, Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe, sau de pe malul Lacului Razelm, municipiul Tulcea rămâne nu doar poarta de intrare spre aceste destinații, dar și orașul cu potențial turistic încă nevalorificat. E tot mai limpede că operatorii turistici din municipiul Tulcea au nevoie de susținerea autorităților locale și mai ales în contextul în care o taxă de 1% din prețul sejurului este percepută la nivel de municipiu de la toți hotelierii. Ce se întâmplă cu banii colectați nu știu nici măcar cei care virează acești bani la bugetul local. Raluca Cacencu, președintele Asociației Horeca Municipiul Tulcea spune că este nevoie de evenimente săptămânale pentru a atrage turiștii.
Legea OMD-urilor, „va albi” promovarea destinațiilor turistice din România
Chiar dacă este un moment de start al sezonului turistic și nu unul de bilanț, unele concluzii pot fi trase și acum mai ales că perspectiva apariției unui ONG care să legalizeze OMD-urile (organizațiile de management al destinației n.n.) este una foarte apropiată: luna iunie 2022. În momentul în care vom avea o „lege a OMD-urilor” se poate spune că promovarea destinației se va face transparent și mai ales eficient, în beneficiul hotelierilor dar mai ales a turiștilor. Cel putin din taxa turistică aplicată fiecărui turist banii se vor întoarce în promovarea destinației și în servicii de calitate oferite turiștilor, spune Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD).
Despre Resortul Holbina 3 Bibani
E dificil să exprimi în cuvinte sentimentul pe care îl ai când ajungi prima oară la Holbina. Contrastul dintre sălbăticia pură și resortul luxos este cu adevărat copleșitor. De la Dunavățul de Jos drumul până la la Holbina durează 45 de minute, străbate numeroase canale bogate în floră și faună și poate fi considerat o expediție în sine. Astfel când veți ajunge la la Holbina veți fi deja relaxat știind că ați lăsat în urmă agitația orașului. Și acesta este doar începutul…