Reprezentanții structurii tulcene a Sindicatului Naţional APIA îşi manifestă profunda dezamăgire cu privire la blocarea proiectului de Lege 10/2023, constând în uniformizarea salarizării personalului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, şi transmit, prin vocea vicepreședintelui de la nivel național, Dragoș Crivăț, că există posibilitatea declanșării unui conflict de muncă la nivelul centrelor județene APIA, dacă documentul va fi respins.
”Suntem un organism tehnic de specialitate integrat la nivel național care gestionează peste 100 de scheme de plăți/ măsuri și submăsuri de plată extrem de complexe iar anual, la centrele locale și județene ale agenției , se depun circa 850 000 de cereri de plată pentru o suprafață de peste 9 milioane de hectare. Această activitate se desfășoară cum menționam mai înainte integrat, însă din păcate la nivel de salarizare, dintr-o eroare în aplicarea Legii 153 din 2017, sunt diferențe salariale între structura centrală și centrele județene, diferențe salariale care nu ar trebui să existe. Fermierii tulceni trebuie să știe despre această neconcordanță și despre faptul că la nivel de structură sindicală suntem pregătiți să declanșăm procedura deschiderii conflictului de muncă” a declarat Dragoș Crivăț, președinte Sindicat APIA Tulcea și vicepreședinte la nivel național.
Potrivit comunicatului de presă transmis redacției, ”personalul din teriroriu al agenției beneficiază în acest moment
de drepturi salariale mai mici comparativ cu personalul din aparatul central APIA, iar cerința salariaților APIA din teritoriu a fost să beneficieze de salarii similare cu cele ale personalului din aparatul central APIA, astfel îndreptându-se eroarea făcută odată cu aplicarea legii salarizării 153/ 2017. Salariații APIA insistă să se înțelegă că nu este vorba de majorare salarială ci de uniformizarea salariilor la nivel de agenție. În cazul respingerii proiectului de lege în Camera Deputaților, salariații APIA transmit că vor fi dificultăți în derularea optimă a activității, cu consecință iminentă a scăderii absorbției fondurilor europene puse la dispoziția României, precum și proteste conform legii 367/2022, proteste ce le vom desfășura pe perioadă nedeterminată.”