“Profesorul universitar, doctor în filologie, Feodor CHIRILĂ din București împlinește astăzi, 25 aprilie a.c., 85 de ani de viață și activitate! La mulți, frumoși și binecuvântați ani, Domnule Profesor! Să vă dea Dumnezeu ani cu sănătate în continuare, liniște sufletească, bucurii și realizări! Domnul v-a înzestrat cu o energie inepuizabilă și sunteți un om echilibrat. Să aveți parte și în următorii ani de un mare și generos ajutor al Său.
Profesorul universitar Feodor Chirilă este membru al Comitetului de iniţiativă privind constituirea Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România (CRLR) şi membru fondator al asociaţiei noastre etnice, înființate pe 12 februarie 1990.
A fost prim-vicepreşedinte al CRLR între anii 1990-1995, iar în perioada aprilie 1995 – octombrie 1996 a deținut funcția de preşedinte al asociației noastre etnice.
Împreună cu juristul Ehim Andrei (primul deputat al Comunității), precum și cu Maxim Ivanov din București, profesorul Feodor Chirilă a reprezentat CRLR în Parlamentul Provizoriu al României (CPUN) în anul 1990. Totodată, a fost membru în Consiliul Minorităţilor Naţionale (CMN) între anii 1993 și 1996, precum şi în Consiliul Naţional al Audiovizualului, în calitate de specialist-consultant.
Fiind născut la Carcaliu, în județul Tulcea, a studiat graiul etnicilor noștri din satul natal, iar în anul 1976 și-a susținut teza de doctorat cu tema „Sinonimie în graiul rus din Carcaliu, jud. Tulcea”, în anul 1977 ieșind de sub tipar prima carte de autor, cu titlul „Probleme de sinonimie dialectală” (fiind prima monografie despre graiul rușilor lipoveni).
În perioada 1990-1998, a coordonat colectivul de elaborare a primelor manuale de limbă şi cultură rusă maternă, fiind şi autorul primelor programe şcolare la disciplina „Limba şi cultura rusă maternă”, precum şi la „Religia ortodoxă de rit vechi” pentru elevii ruşi lipoveni atât din ciclul de învăţământ primar și gimnazial, precum şi din cel liceal.
A inițiat și s-a implicat în organizarea în anul 1995, împreună cu Ministerul Învățământului și cu sprijinul CRLR, a primei Olimpiade naționale de limba rusă maternă pentru elevii ruși lipoveni.
A colaborat cu publicațiile noastre „Zorile” și „Kitej-grad”, iar numeroase lucrări de o mare valoare pentru Comunitatea noastră poartă semnătura profesorului Feodor Chirilă, fiind autor, coautor sau coordonator al colectivului de redacție.
Filolog, dialectolog, dascăl universitar, metodist, lingvist, publicist, a fost și membru (din anul 2000) al Comisiei de editare carte a CRLR, iar din 2016, când a fost ales ca membru în Consiliul Director al Comunității, a fost președintele Comisiei de editare carte a asociației etnice.
La mulți ani! На многая и благая лета!”.