Câteva sute de angajaţi din industria de aluminiu, membri ai mai multor sindicate din domeni, participă astăzi la un miting de protest în faţa sediului Guvernului. Moriviul protestului se cunoaşte şi este acela de a determina guvernanţi să ia măsuri de limitare a preţurilor la energie electrică şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, o măsură pentru cel puţin un an, în contextul în care industria aluminiului este grav afectată iar producătorul Alro Slatina, în care este integrat operaţional şi Alum Tulcea a închis mai multe capacităţi de producţie.
Protestul a început la ora 11.00 şi se va încheiea la ora 13.00. Prezenți sunt membrii din Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, afiliate la Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal, dar şi reprezentanţi ai Sindicatului Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Liber Alum din Tulcea, ambele afiliate la Federaţia Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă.
Motivul concret pe înteţelesul tuturor
Principalul motiv al protestului îl constituie faptul că legislaţia exceptează de la plafonarea preţului energiei electrice şi a gazelor naturale pentru intervalul 1 februarie – 31 martie 2022 clienţii non-casnici care au primit ajutor de stat. Alro Slatina şi implicit Alum Tulcea au primit ajutor de stat, însă potrivit sindicaliştilor este vorba despre o returnare a plăţilor efectuate pentru emisii de CO2, incluse în preţul energiei şi nicidecum un ajutor de stat.
În plus, dintre toate solicitările nu s-a rezolvat decât cadrul legal privind cumpărarea directă între producători şi agenţii economici din industrie, însă cum este o piaţă liberă energia este în continuare adjudecată de speculanţi.
Consecinţele pe termen scurt şi mediu
Chiar dacă relaţia dintre sindicat şi patronat în sectorul metalurgiei neferoase nu este momentan una tensionată, guvernanţii fiind duşmanul comun, totuşi consecinţele nu au cum să fie altele decât trimiterea unor oameni în şomaj. Pentru început şomaj tehnic…
„Alum nu este mai afectată, dacă ne referim la uzină, decât Alro acolo unde, într-adevăr din costul de producţie peste 50% este energie electrică, dar câtă vreme nu avem cui livra alumina şi la noi se reduc capacităţile de producţie. Dacă se reduc capacităţile de producţie se pune şi problema reducerii de personal. În varianta cea mai optimistă, din cei aproape 800 de anjajaţi circa 200 vor pleca în şomaj tehnic. Adică societatea le va plăti 75% din salariu ca să stea acasă. La Alro numărul celor care vor pleca acasă este mult mai mare. Sunt şi scenarii mai pesimiste la care nici nu vreau să mă gândesc. Şi atunci, din tot aşa zisul ajutor de stat, dacă se duce pe plata şomajului tehnic nu era oare mai bine dacă acest ajutor de stat venea ca un sprijin direct într-o centrală în cogenerare prin care, şi cu o parte din bani de la acţionari, am fi câştigat o oarecare independenţă energetică?„, a declarat Andrian Darie, liderul Sindicatului Liber Alum Tulcea.