fbpx
Ştirea zilei

TULCEA VOTEAZĂ! Știri și informații despre scrutinul din 9 iunie 2024

Știri și informații despre scrutinul din 9 iunie 2024

 

9 iunie 2024, ora 22.00 –  CENTRUL DE COMUNICARE AL JUDEȚULUI TULCEA a transmis în această seară că de la momentul începerii votării și până la închiderea secțiilor de votare, structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.

La nivelul județului Tulcea au fost semnalate 27 incidente în legătură cu procesul electoral, 20 dintre acestea fiind în curs de verificare. Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

Au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 8900 de lei. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 4 posibile infracțiuni.

Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

9 iunie 2024, ora 20.00 – Dosar penal de abuz în serviciu pentru o președintă de secție de votare!

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Nufăru au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că o femeie, aflată în incinta secției de votare, din localitatea Nufăru, a luat mai multe buletine de vot.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constatat faptul că femeia este președinta secției de votare, aceasta ar fi modificat și anulat buletinele de vot luate, ulterior fiind depuse într-o cutie aflată în posesia sa.

În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

9 iunie 2024, ora 15.00 – amenzi și avertismente pentru incidente electorale

Potrivit unui comunicat al Centrului de comunicare Tulcea, prin intermediul Vocii Unice, ” , până la ora 15.00, la nivelul județului Tulcea au fost semnalate 19 incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 9 nu s-au confirmat, iar 10 sunt în curs de verificare.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

Au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale: 1 amendă în valoare de 600 de lei și 7 avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 2 posibile infracțiuni.

Exemple:

În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate 123 de persoane și 110 vehicule, fiind aplicate 7 sancțiuni contravenționale și o infracțiune constatată.

Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

9 iunie 2024, ora 15.00 –  record de prezență la vot la o secție de votare din Plauru. Record de prezență la votul pentru alegerile locale după 8 ore de la deschiderea secțiilor de votare din județul Tulcea într-o mică localitate din comuna Ceatalchioi. Este vorba despre Școala Veche Plauru unde este amenajată secția nr 100 și unde procentul de prezență la ora 15  a depășit 81%.

La aceeași secție de votare este și recordul de prezență pentru votul europarlamentarilor și vorbim aici de aproape 79%! Totuși, secția de votare 100 de la Plauru a fost amenajată pentru doar 23 de alegători de pe listele electorale permanente pe lângă aceștia exprimându-și votul încă 3 alegători pe listele electorale permanente.

Secțiile de votare 126  de la Grădinița cu program normal din Balabancea, Școala Veche din Pătlăgeanca unde este amenajată secția de votare  99 precum și secția 148 din Gorgova, amenajată la Școala Primară aveau procente de peste 65% la ora 15:00, pentru alegerile europarlamentare, mai slabă fiind prezența pentru alegerile locale. Evident, procentul mai ridicat de la europarlamentare este justificat de faptul că au votat acolo persoane care nu aveau drept de vot pentru alegerea autorităților publice locale și județene fiind fie din altă localitate, fie din alt județ.

9 iunie 2024, ora 12.00 – Dosar penal pentru infracțiune electorală la Mihail Kogălniceanu

La data de 9 iunie 2024, în jurul orei 07:10, Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Mihail Kogălniceanu, au fost sesizați de către un funcționar public, angajat al unei instituții publice, cu privire la faptul că unui cetățean care se afla la secția de votare i-a fost sustras actul de identitate de către o altă persoană.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că un bărbat de 68 de ani i-a sustras actul de identitate persoanei în cauză, cu intenția de a-l împiedica să și exprime votul.

În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

9 iunie 2024, ora 8.00 – Declarație de presă a MAI

Pe parcursul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale.

În ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizări de incidente electorale, 14% fiind în curs de verificare.

67% dintre sesizări a fost despre continuarea campaniei electorale, 11% au fost despre posibile fapte de corupere a alegătorilor, iar restul au privit alte tipuri de fapte.

Au fost aplicate 97 de amenzi, în valoare de peste 100 de mii de lei și 242 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea a 107 posibile infracțiuni.

La acest moment, procesul de vot a început în întreaga țară.

Preşedinții birourilor electorale ale secţiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Responsabilitatea președintelui secției de vot se întinde şi în afara localului secției de votare, până la o distanţă de 500 metri.

În ceea ce privește, atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne, așa cum în campania electorală, datorită bunei organizări și a mobilizării efectivelor implicate, a fost menținut un climat normal de legalitate, și pentru astăzi la nivelul MAI au fost luate măsuri pentru ca procesul de votare să se desfășoare fără probleme din punct de vedere al ordinii publice.

Aproximativ 42.800 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri sunt mobilizați la nivelul întregii țări pentru protecția secțiilor de vot și pentru menținerea siguranței publice atât în proximitatea secțiilor de votare, cât și pe raza localităților.

Echipe formate din angajați MAI au misiunea de a efectua cercetări de urgență în cazul sesizărilor privind nerespectarea legii în context electoral.

Peste 1.600 de polițiști desfășoară activități în trafic și verificări inclusiv a modului în care se efectuează transportul de persoane. La această acțiune se va asigura sprijin aerian cu ajutorul aeronavelor IGAv.

Conducerea Ministerului a cerut efectivelor imparțialitate și respectarea cu strictețe a normelor legale în îndeplinirea misiunilor de astăzi, maximă atenție fiind acordată verificărilor privind comiterea unor contravenții sau infracțiuni electorale, indiferent de persoanele implicate.

Permiteți-mi să reamintesc o serie de contravenții și infracțiuni electorale:

Contravenții:

• Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 metri, se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.

• Distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în secția de votare și în afara acesteia, pe o rază de 500 metri, dar și comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.

• Continuarea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, la sediul secțiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 lei.

• Cu amendă de la 600 la 1.000 de lei se sancționează prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, cu excepția însoțitorului solicitat de alegător, din motive temeinice constatate de președintele biroului electoral al secției de votare.

• Aceeași amendă se poate aplica și persoanelor care refuză accesul în localul de vot al membrilor și operatorilor de calculator ai biroului electoral al secției de votare, candidaților, persoanelor acreditate potrivit legii, jurnaliștilor și persoanelor care își exercită dreptul de vot.

• De asemenea, alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Infracțiuni electorale prevăzute în Codul Penal

• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

• Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Sunt exceptate bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.

• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

La alegerile de astăzi, au dreptul să voteze cetăţenii români care au peste 18 ani și cei 674 de români care chiar astăzi împlinesc 18 ani. De asemenea, pot vota, în aceleași condiții ca și cetățenii români, cetățenii altor state membre ale Uniunii Europene care au reşedinţa sau domiciliul pe teritoriul României.

Pentru alegerile europarlamentare, alegătorii pot vota la secțiile de votare la care sunt arondați, dar dacă nu se află în comuna, orașul, municipiul sau sectorul unde sunt arondați, pot vota la orice altă secţie de votare.

Atenție însă! Pentru autoritățile administrației publice locale, alegătorii pot vota numai la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința.

Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi persoanele care sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Vă reamintesc că pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin documente de identitate valabile și doresc să voteze, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și serviciile de evidență a persoanelor au program de lucru cu publicul și astăzi. Direcția Generală de Evidență a Persoanelor va avea program cu publicul până la ora 22.00.

Pe parcursul acestei zile, vom susține periodic declarații de presă cu privire la aspectele de interes pentru cetățeni referitoare la misiunile structurilor MAI în contextul procesului electoral.

Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 11.00.

Purtător de cuvânt al MAI

8 iunie 2024, ora 18.00 – SESIZARE PENTRU MITĂ ELECTORALĂ LA BAIA

Polițiștii din comuna Baia au deschis un dosar de cercetare penală cu privire la o sesizare privind o presupusă mită electorală. ”La data de 7 iunie 2024, în jurul orei 23:30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Baia au fost sesizați de către o femeie de 47 de ani, având calitatea de candidat la Primăria comunei Baia cu privire la faptul că, un alt candidat, ar oferi sume de bani cetățenilor din comună, în scopul influențării acestora.” se arată în comunicatul IPJ Tulcea, la solicitarea infotulcea.ro.

Sesizarea a fost făcută după ce fratele candidatei la primăria Baia a înregistrat un cetățean din localitate și a oferit această probă organelor de cercetare penală.  Înregistrarea de mai jos conține limbaj licențios și nu se recomandă copiilor!

Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, pentru lămurirea stării de fapt și a tuturor circumstanțelor în care s-a produs incidentul.” au mai precizat oficialii IPJ Tulcea.

În legătură cu acest subiect, un partid politic a și transmis următorul comunicat de presă.

8 iunie 2024, ora 15.00 – Comunicat IPJ Tulcea 
MĂSURI DE SIGURANȚĂ LUATE PENTRU ALEGERILE EUROPARLAMENTARE ȘI LOCALE
Angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Tulcea sunt pregătiți pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024.
Măsurile luate urmăresc buna derulare a procesului electoral, efectivele din teren fiind pregătite să intervină prompt, conform competențelor legale, atât pentru a preveni orice abatere de la normele legale în vigoare, cât și pentru a soluționa cu celeritate eventualele sesizări ale cetățenilor.
Duminică, 9 iunie 2024, peste 450 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, 210 poliţişti, 128  jandarmi,
89 polițiști de frontieră, 25 pompieri din județul Tulcea  vor fi mobilizați pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot.
Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale.
Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane.
De asemenea, se va organiza o acțiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane.
Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.
Informații pe care trebuie să le cunoașteți:
Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.
Puteți vota, duminică, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.
Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.
În ceea ce privește contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea  nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.
Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!
CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN TULCEA

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE