Câteva zeci de tulceni, “convocaţi” la o adunare cetăţenească prin intermediul Facebook, au protestat azi, în adevăratul sens al cuvântului, în faţa primăriei începând cu ora 12.00. Nimeni din rândul celor prezenţi nu şi-a asumat organizarea acestei, să-i spunem, adunări cetăţeneşti, iar intervenţia unor poliţişti locali împotriva celor care au folosit … un limbaj licenţios, asta ca să nu reproducem invectivele strigate de unii instigatori, purtători de portavoce, a fost repede taxată de restul protestatarilor. Iar dacă nici o astfel de de manifestare nu a fost protest, atunci înseamnă că la Tulcea nici nu s-a protestat vreodată. Iar oamenii, când vine vorba de bani, indiferent că sunt din Tulcea sau de oriunde din lume, protestează! Pe bună dreptate!

Pentru ce s-a protestat?

Factura la energie termică a fost majorată! Pentru tulcenii informaţii, această majorare, care se traduce prin ajustarea preţului local al gigacaloriei, nu ar fi trebuit să fie o surpriză. Presa locală a scris despre acest subiect de mai bine de două luni, dar poate că nu a fost luată în seamă informaţia. După sărbători însă, cu facturile emise de Energoterm, tulcenii s-au trezit abia acum “înşelaţi”. Mulţi dintre protestatari nu au înţeles nici acum de ce valoarea facturii este mai mare cu circa 60%, deşi despre acest lucru, ca un semnal de alarmă, au fost avertizaţi. Practic, consilierii locali au hotărât că preţul local al gigacaloriei să fie mărit cu 60 de procente, noul preţ ajungând din luna noiembrie 2019 la suma de 365 de lei, faţă de 220 de lei cât era până la sfârşitul lunii octombrie 2019. Iar hotărârea a fost aprobată în şedinţa publică din 31 octombrie 2019, conţinutul acesteia fiind aici.

Care sunt soluţiile?

Momentan nu sunt! Se caută… Mai mult, viceprimarul Andaluzia Luca a anunţat public, pe contul său de Facebook, faptul că “În temeiul 134 alin.1, lit b și alin. 4 raportat la art. 133 alin. 2 lit b din Codul Administrativ, grupul consilierilor PSD din Consiliul Local Tulcea convoacă ședință extraordinară în data de 20 ianuarie 2020 ora 15:00 având în vedere situația creată de facturarea energiei termice”. Probabil, la presiunea publică, a celor câteva zeci de nemulţumiţi care au protestat azi în faţa primăriei, bugetul local va fi mult mai generos cu subvenţia la energia termică şi, probabil, se vor găsi unele resurse pentru a mai îndulci situaţia.

Pentru a justifica titlul materialului însă, trebuie pusă întrebarea legitimă şi logică: de ce valoarea gigacaloriei în sistem centralizat este cu mult mai scumpă decât valoarea gigacaloriei produsă de centralele de apartament, pe gaze?

Pentru că la Tulcea lucrurile chiar aşa stau: chiar şi subvenţionată energia termică din sistem centralizat este mult mai scumpă decât energia termică produsă de centralele de apartament, iar acest lucru îl dovedeşte orice factură la gaze pentru orice tip de apartament din Tulcea. Sau casă, după caz … Oare ne este teamă să vorbim de falimentul termoficării şi acestui sistem centralizat de producere a energiei termice de pe vremea primarului Constantin Mocanu?

Varianta Constanţa şi nu numai

În municipiul vecin Constanţa, ajutorul pentru încălzirea locuinţei este raporatat la prevederile OUG 70/2011 cu modificările și completările ulterioare. Pentru cine are răbdare să studieze, documentul se află aici.  În esenţă, ajutorul pentru încălzire se acodă celor cu venituri mici printr-o alocare suplimentară de la bugetul local faţă de alocarea de la Guvern. Practic, familiile cu venit pe membri cuprins între 615 şi 786 lei primesc de la Guvern doar 5% din valoarea facturii, ca peste tot în ţară, numai că de la bugetul local, atenţie, se mai acordă 57%. Deci un total de 62% subvenţie cumulată Guvern şi Primărie pentru cei mai “bogaţi” dintre cei nevoiaşi. Practic la o factură de 1000 de lei, ceea ce ar fi foarte mult la noi, se plăteşte doar … 380 de lei. La cei cu venituri sub 155 de lei pe membru de familie, subvenţia ajunge chiar şi la … 96%! Practic la o factură de 1000 de lei, ceea ce ar fi foarte mult la noi, se plăteşte doar … 40 de lei. La noi în schimb subvenţia se acordă pentru toată lumea, indiferent de venituri, chiar şi în cazul celor cu venituri de zeci de mii de lei lunar ..