Instituţia Prefectului Judeţul Tulcea a comunicat OFICIAL faptul că Regulamentul de organizare și funcționare a sistemului de parcări publice cu plată și de reședință pe raza Municipiului Tulcea este atacat în contencios administrativ şi prin urmare Hotărârea 387 din 29 decembrie 2021 este SUSPENDATĂ!
Instituția Prefectului – județul Tulcea a formulat la data de 21.02.2022 o acțiune în contencios administrativ prin care a solicitat anularea Hotărârii nr.387 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de parcări publice cu plată și de reședință pe raza municipiului Tulcea, adoptată de Consiliul Local al municipiului Tulcea în ședința extraordinară din data de 29.12.2021, motivat de faptul că aceasta a fost adoptată cu încălcarea legii.
În acest moment acțiunea se află pe rolul Tribunalului Tulcea, Secţia civilă de contencios administrativ şi fiscal. De la data înregistrării dosarului hotărârea atacată se suspendă de drept.Hotărârile consiliului local şi hotărârile consiliului judeţean sunt supuse controlului de legalitate exercitat de către prefect conform prevederilor legale.
Referitor la procedură, Prefectul poate ataca DIRECT în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile, în condiţiile legii contenciosului administrativ.
Nu este prima hotătâre iniţiată de executivul primăriei şi adoptată de marea majoritate a consilierilor locali tulceni atacată în instanţă de Instituţia Prefectului Judeţul Tulcea, ba dimpotrivă mai sunt câteva zeci pe rolul Tribunalului Tulcea, hătârâri ce se referă la patrimoniul UAT Municipiului Tulcea şi care, din punctul de vedere al Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea, au fost adoptate NELEGAL. Totuşi, instanţa este cea care se va pronunţa în privinţa acelor zeci de hotârâri ce privesc bunurile imobile ale UAT Municipiul Tulcea şi asupra cărora vom reveni cu altă ocazie.
Revenind la Regulamentul de organizare și funcționare a sistemului de parcări publice cu plată și de reședință pe raza Municipiului Tulcea acesta a fost adoptat în 29 decembrie 2021 atunci când viceprimarul George Şinghi explica pentru cititorii infotulcea.ro cum va funcţiona acest regulament care, nici până azi, n-a mai intrat în vigoare.
Mai mult decât atât, într-un acces de entuziasm, în data de 16 februarie 2022, consucerea DIAP Tulcea făcea marele anunţ, atât de mult aşteptat de tulceni:
„Începând cu data de 10.02.2022 a intrat în vigoare noul Regulament de Organizare și Funcționare a Sistemului de Parcări Publice cu Plată și de Reședință din Municipiul Tulcea. Având în vedere prevederile noului Regulament, vă aducem la cunoștință faptul că tarifele pentru parcările publice s-au modificat, după cum urmează:
½ oră – 1,5 lei
1 oră – 3 lei
2 ore – 6 lei
4 ore – 12 leiÎn curând va fi disponibilă și plata prin SMS și Card Bancar. Aplicația destinată acestor plăți se află în procedură de achiziție. Odată ce platforma va fi operațională se vor putea achiziționa și abonamente, după cum urmează:
-abonament lunar(08:00-16:30)-150 lei
-abonament trimestrial(08:00-16:30)-400 lei
-abonament semestrial(08:00-16:30)-1500 lei-abonament trimestrial 24/24- 480 lei
– abonament anual 24/24-1750 lei-abonament semestrial (16:30-08:00)- 150 lei
-abonament anual(16:30-08:00)-250 leiTotodată, urmează a fi achiziționate cel puțin 13 parcometre moderne.
Sumele colectate din parcări vor fi folosite exclusiv în construirea de noi parcări publice.
Împreună vom reuși să facem din Tulcea un oraș civilizat, mai atractiv pentru turiști și tulceni, dar și mai prietenos cu mediul.”
La numai două săptămâni de la acest măreţ anunţ al DIAP Tulcea, făcut pe Facebook, tot DIAP anunţa, prin adrese scrise de această dată, faptul că „urmare a suspendării HCL 387 din 29 decembrie 2021 DIAP a hotărât scoaterea la licitaţie a locurilor de parcare conform HCL 344 din 19.12.2007”, adică VECHIUL REGULAMENT.
ALTĂ MARE PROSTIE, în opinia unor reputaţi jurişti, care spun că acel REGULAMENT din 2007 este nul de drept deoarece face referire la o serie de acte normative care nu mai sunt în vigoare, respectiv HG 955 din 2004 sau Legea 215 din 2001. Mai mult, aşa cum el – VECHIUL REGULAMENT – a fost abrogat prin HCL 387 din 29 decembrie 2021, tot prin HCL trebuie să redevină act normativ cu caracter llocal. Şi multe alte aspecte juridice care fac din toată această epopee a parcărilor din Tulcea un exemplu că nu aşa se face administraţie publică într-un municipiu reşedinţă de judeţ.
Vom reveni.