fbpx
Tulcea

USR cere demiterea miniștrilor Apărării și de Externe și expulzarea ambasadorului Rusiei în România

Încă de ieri, marți, 5 septembrie 2023, deputatul de Tulcea, Eugen Terente a semnalat faptul că atacurile cu drone și rachete asupra porturilor urcrainene de pe brațul Chilia al Dunării ar fi atins și teritoriul României.
În ultimele zile, au circulat informații din partea ucraineană potrivit cărora una dintre dronele folosite de ruși în atacul asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail ar fi căzut pe teritoriul României. USR condamnă ferm atacurile rusești asupra unor ținte civile.
Atacurile au ajuns foarte aproape de teritoriul românesc. Astfel de atacuri asupra unor ținte civile (instalații comerciale, infrastructură civilă etc) sunt o crimă și trebuie să fie monitorizate cu atenție în continuare. Oamenii care locuiesc în apropierea zonei de conflict trebuie să se simtă protejați.” a transmis acesta încă de marți seară ceea ce avea să se confirme oficial abia azi după ce luni, 4 septembrie 2023 autoritățile române au negat vehement acest incident de securitate națională.
Cătălin Drulă, președintele USR a declarat, la rândul său azi: ❝Minciuna de stat nu ne ține în siguranță. Gunoiul sub preș nu ajută la nimic. Cetățenii români trebuie apărați. E nevoie de convocarea CSAT și consultări cu aliații NATO pe subiectul atacurilor de pe Dunăre.
Iohannis și întreg statul român au mințit și continuă să o facă pe subiectul dronei de atac rusești.
Ceva mai ferm decât dezmințirea de ieri a lui Iohannis nu există ➤➤ “Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte al vreunui dispozitiv care a ajuns în România.”
Astăzi revine la ora 16:30 și spune că are informații “de ultimă oră”, dar ministrul Apărării îl contrazice și spune “ieri, în jurul orei 18, am avut indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă”. Și spune că l-a informat pe Iohannis.
Deci știau de acum 24 de ore, nu “din ultima oră”. S-au speriat că pe baza geolocalizărilor făcute de voluntari, nu se mai putea ascunde adevărul.
Iohannis cere o “investigație profesionistă”. Păi ce să înțelegem? Că până acum investigația a fost neprofesionistă? Și că de asta a spus de față cu premierul luxemburghez că “noi avem control total asupra spațiului noastru aerian, noi am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația”?
O altă minciună este minimalizarea a ce s-a întâmplat: o dronă Shahed A EXPLODAT, se vede foarte clar pe filmare și ucrainenii, care au monitorizat și doborât sute de drone până acum, au spus-o din primul moment.
După trei zile de eforturi concertate de a mușamaliza un incident major de securitate pentru România, informațiile Ucrainei despre drona rusească prăbușită în România se confirmă chiar de către Guvernul României.
„USR cere demiterea imediată a miniștrilor Apărării și de Externe din funcție pentru că au mințit cu bună știință poporul român și au afectat imaginea internațională a României în mod ireversibil”, spune președintele partidului, Cătălin Drulă.
„Angel Tîlvăr, profesorul de engleză instalat să conducă Ministerul Apărării într-o perioadă extrem de sensibilă, a fost primul care a negat și mințit o țară întreagă. Ba mai mult, a și jignit partenerii noștri din Ucraina cu negarea sa vehementă”, afirmă Cătălin Drulă.
Luminița Odobescu a mințit la Berlin, într-o audiență internațională, fără urmă de remușcare în calitate de șef al diplomației. La fel și șeful ei, Klaus Iohannis, în conferință de presă comună cu premierul luxemburghez Xavier Bettel. USR îi cere președintelui Iohannis să convoace de urgență Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și să prezinte public măsurile care au fost luate. „A sosit momentul să avem un președinte care lucrează pentru România”, spune Cătălin Drulă.
De asemenea, USR cere expulzarea ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin.
„România trebuie să transmită Federației Ruse un mesaj foarte ferm. Astfel de incidente sunt inacceptabile. A sosit vremea ca ambasadorul Federației Ruse, Valeri Kuzmin, să fie trimis acasă”, cere vicepreședintele USR, Dan Barna.
Valeri Kuzmin nu s-a ocupat decât cu justificarea crimelor rusești în Ucraina și încurajarea curentelor antidemocratice din România. „Expulzarea sa din România e un gest sanitar mult întârziat”, conchide Dan Barna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button