fbpx
Cultură Culte

Vernisaj de artă contemporană la Muzeul de Artă: „Viața într-o valiză”

După traversarea Europei, Proiectul ,,Viața într-o valiză’’ se reîntoarce din punctul în care s-a născut ideea sa.

În martie 2022 în Vama Isaccea sosea un grup de refugiați ucraineni femei si copii, care au fost însoțiți spre Paris, alături de dramele, temerile și amintirile lor. Cei care aveau să fie inițiatorii acestui proiect cultural, Iulia Mihalcea și Iulian Furtună, dorind să reconstituie drumul în revers, ca metaforă a reîntoarcerii, prima sa etapă a pornit de la Paris, urmând Berlin, Viena, Budapesta, București, Constanța și drept punct terminus, Tulcea.
Arta conservă memoria cu o mai mare acuratețe decât documentele istorice, oricât de exacte ar fi. Starea sufletească, tumultul emoțiilor, suferința, nuanțele acestor trăiri sunt surprinse mult mai real de sensibilitatea și talentul unui artist. Acest proiect cultural inițiat în România a traversat Europa. Etapele de la ICR Paris, ICR Berlin, ICR Viena, Reprezentanța Consiliului Europei de la Budapesta, Centrul Cultural Issy les Moulineaux – Franța, Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, Sala Radio a Radiodifuziunii Române – București, Muzeul de Artă Constanța și acum la Muzeul de Artă Tulcea, au constituit tușele unui tablou al suferinței contemporane.

Centrat pe o expoziție de pictură și artă contemporană, vernisajul din 22 iunie 2023 ora 16.00 va include muzică corală tradițională ucraineană interpretată de corul „Zadunaiska Sici” al Uniunii Ucrainene din România filiala Tulcea, alături de un recital de poezie al Iuliei Mihalcea și proiecția unor fragmente din filmul documentar realizat în decursul exodului refugiaților de regizorul Iulian Furtună și respectiv de regizorul Alexandru Vitzentzatos. În plus, compozitorul Adrian Mihai va anima spațiul expozițional de la parterul Muzeului de Artă cu o interpretare la duduk.
Artiștii expozanți sunt: Felix Aftene, Ion Tițoiu, Ovidiu Felipov, Lelia Rus Pîrvan, Florentin Sîrbu, Florin Stoiciu, Mariana Constantinescu, Marieta Besu, Ioana Lavinia Streinu, Anastasia Stoiciu, Maria Constantinescu, Ioana Predescu, Ion Nedelcu, Ana-Maria Ceară, Iulia Pană, Gheorghe Urdea, Ignat Ștefanov, Alexandru Potecă, Anca Pașa Deaconu, Cosmin Grosu, Cristina Tudorache, Ana Bănică, Iulia Mihalcea, Anca Georgescu, Liz Martoncsak, Andreea Rădulescu, Cătălin Trandafir, Eugen Albu, Thomas Leimer, Jörg Kub, Nöel, Strajeț Piotr Grigorovici

De-a lungul ultimului an, proiectul inițiat de actrița Iulia Mihalcea și regizorul Iulian Furtună a urmat traseul Paris – Berlin – Viena – București – Constanța – Tulcea. De asemenea, la vernisaj va fi prezent și pictorul octogenar Strajeț Piotr Grigorovici, am putea spune un veteran al proiectului, ale cărui picturi au impresionat în mod deosebit publicul de-a lungul Europei și care la evenimentul de la Sala Radio a realizat un performance pictând pe scenă în timpul concertului marilor artiști Alexandru Tomescu și Răzvan Suma.
„Am fost martori ai suferinței poporului ucrainean, a ruperii legăturilor cu propria țară, a disperării dată de plecarea în exil. Odată cu însoțirea unui grup de refugiați de la Vama Isaccea spre Paris, s-a născut și ideea acestui proiect. Astfel am pornit în revers, de la Vest la Est, pe drumul străbătut de refugiați. Proiectul s-a dorit a fi o metaforă a întoarcerii acasă. Empatia față de semenii în suferință și solidaritatea umană întâlnită de-a lungul Europei au făcut posibilă această manifestare. Am dorit ca prin unicitatea și dramatismul situației care a generat proiectul să oferim o imagine prin mijloacele artei astfel încât să putem regăsi principiile fundamentale ale umanității”, relatează Iulia Mihalcea, curatoarea expoziției.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE