fbpx
Ştirea zilei

Vestea anului: TOŢI TULCENII ies la pensie cu 2 ani mai devreme!

Azi, în şedinţa de plen a Cemerei Deputaţilor, cu 209 voturi PENTRU, 81 IMPOTRIVĂ şi 2 ABŢINERI a fost adoptată Pl-x 170/2021, proiectul de lege iniţiat de trei deputaţi ai minorităţilor şi anume deputat lusein IBRAM – Uniunea Democrată Turcă din România, deputat Silviu VEXLER – Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi deputat Ionel STANCU – Asociaţia Macedonenilor din România, lege ce permite pentru TOŢI TULCENII să se pensioneze mai devreme cu doi ani!

Aşa cum se observă şi din tabelul de mai sus, toţi deputaţii de la PSD şi PNL prezenţi la şedinţa de azi au votat PENTRU, la fel şi deputaţii UDMR şi ai MINORITĂŢILOR, voturile IMPOTRIVĂ fiind de la majoritatea deputaţilor USR, AUR şi neafiliaţi. Totuşi, alături de deputatul tulcean Eugen Terente tot PENTRU au mai votat alţi cinci deputaţi USR, contra dispoziţiilor primite de la partid. Este vorba despre deputaţii USR Cristian Paul Ichim – Bacău, Radu Dinel Miruţă – Gorj, Radu Panait – Satu Mare, Bogdan Ionel Rodeanu – Galaţi şi Oana Silvia Ţoiu – Bucureşti, adică cei care i-au înţeles argumentele colegului lor de la Tulcea, Eugen Terente. Tot PENTRU, spre deosebire de colegii săi de la AUR, a votat şi deputatul de Iaşi Mihai Albişteanu, în timp ce Ionel Dancă de la Vrancea şi Darius Pop de la Maramureş s-au abţinut.

Astăzi, în ședința de plen a Camerei Deputaților am votat PENTRU reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru locuitorii municipiului Tulcea și a celor care locuiesc pe o rază de 8 km in jurul localitații. – este mesajul transmis azi de către deputatul USR Tulcea, Eugen Terente, care a votat pentru tulceni azi şi nu împotriva lor cum au făcut majoritatea deputaţilor USR, AUR şi neafiliaţi.

Deputatul George Şişcu salută legea, dar nu uită  votul senatorilor

În mesajul său de azi, deputatul George Şişcu anunţă: „… am votat în Camera Deputaților o modificare extrem de importantă pentru tulceni la Legea pensiilor!
Astfel, locuitorii din municipiul Tulcea și din localitățile aflate pe o rază de 8 kilometri de oraș vor putea ieși la pensie cu doi ani mai repede, cu condiția să fi trăit aici cel puțin 30 de ani.
Este un gest de reparație pentru că speranța de viață aici este printre cele mai scăzute din România, de doar 73 de ani. Poluarea este cauza cea mai importantă care conduce la această tristă realitate, pe fondul activității industriale extinse.
Mă bucură că a trecut cu un număr confortabil de voturi această inițiativă, unde Camera Deputaților a fost for decizional.
În urmă cu un an, din păcate, Senatul o respinsese și se dovedește încă o dată că sistemul bicameral al Parlamentului României este necesar. Legea nu mai trebuie acum decât să fie promulgată de Președinte și să fie publicată în Monitorul oficial.”

FORMA INIŢIATORILOR – EXPUNEREA DE MOTIVE

Potrivit prevederilor art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, „Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentã din cauza extracţiei, preparãrii şi arderii cãrbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei preparãrii minereurilor de uraniu, a extrac!iei ‘i prelucrãrii minereurilorferoase neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de serã, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio- active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrãrii ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilãrii ţiţeiului în vederea producerii pãcurii şi a uleiurilor, respectiv în localitãţile, (…) beneficiazã de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fãrã penalizarea prevăzută la alin. (4) „

În enumerarea localitätilor ai cäror locuitori beneficiazä de aceastä facilitate a fost omis Municipiul Tulcea, în condiţiile în care în aceastä localitate, începând cu anul 1976, functioneazä societatea comercială FERAL (Combinatul de feroaliaje), multä vreme singurul producätor de feroaliaje din România cel mai mare din Europa de Est.
De asemenea, tot în Municipiul Tulcea functioneazä şi ALUM S.A. Tulcea fiind singura companie producätoare de aluminä din România, înfiintatä în anul 1973. ALUM este cel mai mare producätor aluminä calcinatä, utilizatä pentru obţinerea aluminiului, din România din Europa de Sud-Est.
Ambele combinate au produs produc poluare remanentä din cauza specificului activitätii, ceea ce duce la scäderea speranţei de viatä pentru locuitorii din municipiul Tulcea.
În acest sens, Institutul Naţional de Statisticä subliniazä cä speranţa de viatä în judeţul Tulcea este de doar 73 de ani, a doua cea mai micä din tarä dupä judeţul Satu Mare.
În consecintä, vä supun atenţiei înläturarea acestei omisiuni $, prin urmare, includerea Municipiului Tulcea în rândul localitätilor preväzute în alin.(5) al art.65 din Legea nr/263/2010, cu modificärile completärile ulterioare.” – se arată în expunerea de motive semnată şi de către tulceanul Iusein Ibram deputat de la Uniunea Democrată Turcă din România.

Actualul text al Legii nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la art 65 are alin 5 are următoarea prevedere:

„Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Ocoliș, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, Băița din județul Bihor, Bacău și Onești din județul Bacău, Maieru, Rodna și Șanț din județul Bistrița-Năsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria și Făgăraș din județul Brașov, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița din județul Caraș-Severin, Aghireșu, Câmpia Turzii, Căpușu Mare, Dej, Iara și Turda din județul Cluj, Năvodari din județul Constanța, Baraolt din județul Covasna, Târgoviște și Titu din județul Dâmbovița, Galați din județul Galați, Brănești, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgotești, Fărcășești, Ionești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Urdari și Turceni din județul Gorj, Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliucu Inferior, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița, Săvinești din județul Neamț, Brazi și Ploiești din județul Prahova, Broșteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani și Vatra Dornei din județul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, Mina Altân Tepe din județul Tulcea, Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)

Prin legea adoptată azi, alături de localităţile mai sus meţionate a fost adăugat şi municipiul Tulcea!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE