Lucrările edilitare cu care se mândresc reprezentanții primăriei și care au transformat întreg municipiul Tulcea într-un șantier arheologic au scos la iveală zilele trecute o criptă romană din secolul IV. Este vorba despre o descoperire arheologică pe strada Avram Iancu, în dreptul casei de la nr.10 și care, potrivit arheologilor din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Simion Gavrilă”, ar fi limita necropolei fostei cetăți Aegyssus.
”Lucrările au fost, evident, oprite și specialiștii din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Simion Gavrilă” au delimitat zona de supraveghere și au început, din câte am înțeles, cercetarea la fața locului. Rolul nostru este de verificare a respectării normelor legale privind protecția patrimoniului arheologic, respectiv, pentru acest caz, asigurarea condiţiilor de păstrare pe loc a vestigiilor” a declarat Iulian Vizauer, directorul Direcției Județene pentru Curltură Tulcea.
”De la colegii mei George Nuțu și Marian Mocanu, care au fost desemnați să facă o cercetare la fața locului încă de ieri, am aflat că este vorba despre o criptă romană de secol patru după Hristos, ceea ce ne determină să reconfigurăm cu circa 5 metri perimetrul zonei ce a însemnat necropola fostei cetăți Aegyssus. Din păcate însă, din ceea ce mi-au spus cei doi colegi, mare parte din această criptă se află sub o casă locuită de pe strada Avram Iancu nr. 10 și de aceea cercetarea va fi una parțială. Pe de altă parte, șantierul nostru arheologic nu periclitează lucrările edilitare din zone fiindcă se poate face o deviere a rețelelor de alimentare cu apă și/sau canalizare pe lângă aceste vestigii, deci nu se pune în pericol lucrarea primăriei ci doar va fi nevoie de o reproiectare și o schimbare de traseu.” a declarat la rândul său managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Simion Gavrilă”, Sorin Ailincăi.
Așa cum se vede și din filmarea de mai jos, prin cripta romană veche de peste 1500 de ani trec țevi de alimentare cu apă care nu par vestigii arheologice. Ce este cu adevărat trist e că de circa 3 ani, după modificarea Legii 50/1991 a construcțiilor, astfel de intervenții (racorduri) nici măcar nu se mai autorizează deci, ne vom putem afla în situații cum este acesta din ce în ce ai des.