În perioada sărbătorilor sau a vacanțelor, pe lângă momente frumoase, multe persoane se confruntă cu toxiinfecția alimentară, conform medicului gastroenterolog de la Centrul Medical Routine Med. Această problemă de sănătate apare atunci când germenii sau bacteriile din alimente și băuturi sunt ingerate, provocând diaree, dureri de stomac și vomă. Simptomele se pot declanșa la câteva ore sau zile de la contactul cu mâncarea sau apa contaminată și, de obicei, se ameliorează fără tratament.
Cauzele toxiinfecției alimentare
Toxiinfecția alimentară poate fi atribuită bacteriilor, paraziților sau virușilor care se găsesc în carne, ouă, produse lactate sau apa. De cele mai multe ori, prin procesul de gătire, agenții patogeni sunt distruși. Însă, atunci când mâncarea nu este preparată termic, riscul este destul de mare. Conform medicului specialist gastroenterolog, de la Centrul Medical Routine Med, toxiinfecția alimentară poate fi provocată și atunci când masa este pregătită de o persoană bolnavă care nu s-a spălat corect pe mâini înainte.
Printre bacteriile care reprezintă cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire se numără:
● E. coli;
● Salmonella;
● Listeria;
- Campylobacter;
- Clostridium botulinum;
- Staphylococcus aureus;
- Shigella;
- Vibrio vulnificus.
Paraziții pot fi prezenți în intestine luni de zile fără a fi detectați, de aceea sunt destul de periculoși. Aceștia includ:
- Toxoplasma gondii (care se poate găsi și în litiera pisicilor);
- Giardia lamblia;
- Cryptosporidium;
- Ascaris lumbricoides;
- Diverse tenii și viermi plați;
- Oxiuri;
- Trichinella.
Principalii viruși care provoacă toxiinfecția alimentară sunt:
● Rotavirus;
● Norovirus;
● Hepatita A;
● Astrovirus;
● Sapovirus.
Ce simptome poți resimți
Toxiinfecția alimentară nu prea trece neobservată, iar simptomele variază în funcție de tipul de infecție implicată. Printre cele mai întâlnite sunt:
- Greață și vomă;
- Diaree și crampe abdominale;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Dureri de cap;
- Slăbiciune.
Există situații în care simptomele devin grave și ți-ar putea pune viața în pericol. Este recomandat să mergi să te vadă medicul specialist gastroenterolog, de la Centrul Medical Routine Med, dacă ai:
- Febră mai mare de 38,9°C;
- Diaree care durează mai mult de 3 zile;
- Dificultăți de vedere sau de vorbire;
- Deshidratare severă (gura uscată, dificultăți de a urina și urinare în cantități mici sau deloc);
- Urină cu sânge.
Ce tratament ar fi potrivit
Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară se tratează la domiciliu, în decursul a unei săptămâni. Însă, sunt câteva lucruri care ajută la ameliorarea mai rapidă a bolii:
- Este important să te hidratezi corespunzător, inclusiv să adaugi săruri bogate în electroliți. De asemenea, trebuie să eviți cofeina și alcoolul, care irită mucoasa stomacului. În schimb, bea ceaiuri de mentă sau mușețel, care au un efect calmant.
- Dieta are un rol important în tratarea acestei probleme de sănătate și trebuie să includă biscuiți sărați, pâine prăjită, banane, măr copt, paste fierte, parmezan, orez, supă din legume albe, carne fiartă sau la grătar.
- Există și medicamente fără prescripție medicală care stopează diareea, voma și starea de greață. Dar, înainte de a le folosi, ar fi bine să mergi la Centrul Medical Routine Med pentru a cere sfatul unui medic în vederea unor investigații specifice.
- Persoanele în vârstă, sugarii, copiii și femeile însărcinate prezintă un risc crescut și, uneori, necesită administrarea de antibiotice, inclusiv folosirea sărurilor de rehidratare intravenoase.
- De asemenea, cei care se confruntă cu toxiinfecția alimentară au nevoie de multă odihnă.
Modalități de prevenție
Pentru a evita cât mai mult intrarea în contact cu diferiți agenți patogeni, este important să te speli pe mâini înainte și după ce pregătești carnea crudă, și să cureți bine instrumentele folosite. Gătește la temperaturi ridicate, inclusiv ouăle. Ideal este să optezi pentru produse pasteurizate și apă îmbuteliată. Dar, dacă preferi sushi sau mâncarea care conține ouă crude, asigură-te că provin dintr-o sursă sigură. Păstrează în frigider, separat de toate celelalte alimente, carnea, fructele de mare și ouăle, și nu uita să speli temeinic fructele și legumele.
Deși toxiinfecția alimentară nu reprezintă o amenințare pentru viață, consultă un doctor atunci când simptomele se agravează. Centrul Medical Routine Med, de pe Strada Mahmudiei, nr. 49-51, din Tulcea, îți stă la dispoziție pentru programări și consultații.