Astăzi a început, şi în judeţul Tulcea, vaccinarea din etapa I pentru persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat din județul Tulcea.
De la primele ore ale dimineţii, înainte de ora 8.00, în centrele de vaccinare organizate la sediul Colegiului medicilor și la Secția Psihiatrie a Spitalului județean Tulcea, respectiv la sediul Spitalului orășenesc Măcin au ajuns toate cele 975 de doze de vaccin în 195 de flacoane de câte 5 doze/flacon.
Acestea, în funcție de solicitările primite de la centre, au fost distribuite în număr de 865 la Tulcea și în număr de 110 la Măcin, iar azi, în prima zi bilanţul este următorul: 245 de doze de vaccin utilizate!
Cele mai multe doze de vaccin au fost utilizate la centrul de vaccinare din incinta secţiei de psihiatrie a Spitalului Judeţean Tulcea unde funcţionează două puncte de lucru. Au fost vaccinate de către personalul desemnat, sub coordonarea dr. Eugen Iorga, în total 120 de persoane.
Alte 65 de persoane din totalul celor 110 trecute pe lista vaccinării în această primă etapă s-au vaccinat la Spitalul orăşenesc Măcin şi încă 60 de persoane, printre care şi preşedintele Colegiului Medicilor Tulcea, dr. Emilia Stamate, s-au vaccinat, conform programării „la minut” în centrul amenajat chiar în sediul colegiului.
„Am avut un medic de la Armată primul vaccinat la acest centru amenajat în cadrul sediului nostru de la colegiu. Trebuie să vă spun că am avut şi de pe lista de aşteptare două persoane vaccinate în locul unora care au fost programaţi dar nu au ajuns la sediu. Dar, atenţie, nu pentru că nu au vrut să se vaccineze ci pentru că fiind medici din colegiul nostru dar cu domiciliul în judeţul Constanţa au anunţat azi că se vor vaccina acolo.” a declarat dr. Emilia Stamate, preşedintele Colegiului Medicilor Tulcea.
Campania de vaccinare este coordonată de Prefectură!
Chiar dacă cel mai important rol în derularea acestei campanii de vaccinare îl au cei implicaţi direct în activitate, personal medical şi registratori, coordonarea activităţii aparţine Prefecturii cu suportul autorităţilor publice locale.
În această dimineaţă, doamna subprefect Carmen Caloianu a verificat personal fiecare centru de vaccinare din municipiul Tulcea, după care a avut la sala de videoconferințe a prefecturii o ședință cu primarii din cele opt centre de vaccinare din etapa a doua, cu privire la chestiuni organizatorice ale acestor centre de vaccinare din municipiul Tulcea, orașele Babadag, Isaccea și Măcin, precum și comunele Luncavița, Murighiol, Sarichioi și Topolog.
„Activitatea de vaccinare a început conform celor stabilite pe parcursul săptămânii trecute când am organizat, împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, în detaliu, fiecare centru de vaccinare. Nu au fost niciun fel de probleme, programarea s-a respestat întru-totul. Pentru că ne dorim ca şi a doua etapă să fie ireproşabil organizată am solicitat azi prezenţa primarilor din cele opt UAT-uri în care vor fi centre de vaccinare. Pe lângă chestiuni organizatorice am insistat pentru a se programa pe zile vizita reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică în vederea identificării spaţiilor în care vor fi aceste centre şi amenajarea lor corespunzătoare. Va fi un efort din partea acestor primari şi aş transmite public rugămintea şi celorlaţi primari din localităţile limitrofe să sprijine aceste centre de vaccinare în măsura poşibilităţilor: poate cu personal, poate cu un laptop sau o imprimantă, materiale sanitare, pentru că la aceste centre se vor vaccina şi cetăţeni din raza lor administrativă„, a declarat Carmen Caloianu, subprefectul judeţului Tulcea.
Informaţii oficiale
Înscrierile în platforma informatică de programare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ se realizează în corelare cu cele trei etape, stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, în care vor fi vaccinate grupele de populație.
Pentru asigurarea accesului tuturor categoriilor de persoane la programarea pentru vaccinare, au fost identificate mai multe posibilități de înscriere, pe fiecare etapă în parte. Astfel, înscrierile se pot realiza individual, direct în platformă, prin apelarea call centerelor direcțiilor de sănătate publică (DSP), operaționalizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), prin medicii de familie, precum și prin personalul din direcțiile de asistență socială ale consiliilor locale.
Facem precizarea că fiecare persoană se poate înscrie pe platformă alegând una dintre modalitățile corespunzătoare categoriei din care face parte, după cum urmează:
- pentru etapa 1 – Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat – înscrierile se pot realiza astfel:
- Prin intermediul angajatorului, pentru lucrătorii din domeniile sănătății și social – sistem public și privat;
- Prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care nu dețin certificat digital calificat sau nu sunt organizate ca persoană juridică având profil medical.
- pentru etapa 2 – Populația cu grad ridicat de risc și Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale – înscrierile se pot realiza astfel:
- Prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfășoară activități în domenii cheie, esențiale;
- Individual, direct pe platforma informatică, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani (aplicația confirmă vârsta prin verificarea CNP-ului introdus la înregistrare);
- Prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
- Prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medico-sociale și rezidențiale;
- Prin aparținători, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani;
- Prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
- Prin direcțiile de asistență sociale de la nivelul primăriilor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
- pentru etapa 3 – Populația generală – înscrierile se pot realiza astfel:
- Prin intermediul angajatorului;
- Individual, direct pe platforma informatică;
- Prin apelarea call centerelor;
- Prin intermediul medicului de familie;
- Prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor.
Pașii pe care trebuie să îi parcurgă persoana care înregistrează programări sunt prezentați în Manualul de utilizare, postat pe site-ul: https://vaccinare-covid.gov.ro.