Duminică, începând cu ora 10.00, Lucian Simion, consiler al președintelui Consiliului Județean Tulcea, a participat la ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia Zilei Europei, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Independenței.
Ziua de 9 mai are o semnificație aparte pentru noi, românii. Celebrăm în această zi 144 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României (1877) şi, totodată, 76 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial (1945) şi, odată cu acesta, finalul unei ere marcate de conflicte în întreaga Europă.
În 1950, Robert Schuman a avut inițiativa de a pune bazele unei structuri care avea să aducă la un loc statele europene, în scopul menținerii păcii și a progresului economic, conturându-se astfel Uniunea Europeană de astăzi. 35 de ani mai târziu, Consiliul European de la Milano a desemnat ziua de 9 mai „Ziua Europei”.
Astăzi, prefectul Marcel Ivanov a luat parte la ceremonialul militar și religios dedicat zilei de 9 Mai, zi cu triplă semnificație pentru poporul român, Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.
Prefectul județului Tulcea, Marcel Ivanov:
„9 Mai are o triplă semnificație pentru români: Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.
Important reper al zilei de 9 mai a fost în anul 1877, când, Mihail Kogalniceanu, ministrul de externe al României, declara ruperea oricăror legături cu imperiul Otoman, proclamând independența de stat: „suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”.
Tot astăzi, marcăm Ziua Victoriei Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria omenirii.
Totodată, ne bucurăm că putem celebra și Ziua Europei, că facem parte din marea familie europeană și avem convingerea că pe acest drum vom atinge standarde înalte de dezvoltare.
Să ne iubim țara și istoria, să ne prețuim valorile naționale și să le transmitem generațiilor viitoare.
La mulți ani, România!
La mulți ani, tulceni!
La mulți ani, Europa!”
Ceremonialul a cuprins acordarea onorului militar, intonarea Imnului Naţional al României și al Uniunii Europene, oficierea serviciului religios, alocuţiuni și depuneri de coroane la Monumentul Independenței.”