fbpx
Ştirea zilei

Ziua Imnului Naţional marcată în Piaţa Civică

Ceremonialul militar organizat de Prefectura Tulcea împreună cu Garnizoana Tulcea a cuprins prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, alocuțiuni privind simbolistica versurilor imnului, scurt istoric și semnificații și intonarea imnului de către întreaga asistență.

Prefectul județului Tulcea, Marcel Ivanov: „Avem astăzi bucuria de a cinsti un simbol al poporului roman. Imnul  reprezintă o chemare spre emancipare naţională a tuturor românilor. Noi, cetăţenii României, suntem datori să ne cinstim simbolul naţional – IMNUL, să-l cântăm cu mândrie, ca un gest de solidaritate naţională şi respect faţă de ţară și față de sacrificiul strămoșilor. Prin el ne afirmăm identitatea naţională şi ne exprimăm patriotismul. Împreună cu drapelul şi stema, imnul reprezintă simboluri ale valorilor poporului român. Să-l cinstim, să-l intonăm cu fală și-n veacuri să-l purtăm cu demnitate!”

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni a participat, în Piața Civică, alături de prefectul Marcel Ivanov, subprefecţii Nicolae Topoleanu şi Carmen Caloianu, de primarul municipiului, Ștefan Ilie, şi parlamentarii USR Tulcea Costel Vicol şi Eugen Terente, la ceremonialul militar dedicat Zilei Imnului Național.
Este o zi plină de încărcătură istorică, menită să ne amintească, în fiecare an, de sacrificiile făcute de poporul nostru în lupta pentru dobândirea libertăţii şi a identităţii naţionale.
Interzis în regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, „Deșteaptă-te române!“ a fost ales, imediat după Revoluția din Decembrie 1989, Imnul Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991.
Valoarea simbolică a imnului se păstrează şi astăzi, mesajul său fiind un permanent îndemn adresat maselor de a menţine starea de veghe necesară păstrării demnităţii naţionale, spiritului de sacrificiu şi solidarităţii civice. El a reprezentat o chemare spre emancipare naţională şi social-politică a tuturor românilor.
Împreună ne respectăm trecutul, ne trăim prezentul şi, tot împreună, ne făurim viitorul. Așa să ne ajute Dumnezeu!“, a declarat vicepreședintele Mihai Huleni.

„Deșteaptă-te române!“ a fost ales, după Revoluția din Decembrie 1989, Imnul Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Versurile aparțin lui Andrei Mureșanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet și etnograf, om de mare cultură, cântăreț și autor de manuale de muzică. În conformitate cu Legea nr. 99/1998, ziua de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Naţional al României. Funcţia principală a simbolisticii naţionale de stat – Drapelul, Stema, Imnul – a fost şi rămâne consolidarea națională, mobilizarea şi unirea naţiunii.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE