Ziua Internațională a Cititului Împreună marcată la Jurilovca
Joi, 9 februarie 2023 a fost o zi dedicată lecturii pentru școlile din Jurilovca. Copii, părinți, cadre didactice și invitați din țară s-au oprit pe Insula de Lectură și Natură din Grădinița Jurilovca, pentru a se bucura de o călătorie fantastică în lumea cărților. Marcată anual la începutul lunii februarie, Ziua Internațională a Cititului Împreună celebrează cititul cu glas tare și bucuria de a transmite mesajul unei povești, adaugând amprenta emoțională a vocii fiecărui povestitor.
Oaspeți pe Insula de Lectură și Natură au fost Eugen Ion – primar al comunei Jurilovca, Silviu Feodor – deputat și președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din România, Elena Mocăniță – reprezentant al Asociației OvidiuRO, Mirela Popov – inspector școlar pentru activități extrașcolare din cadrul ISJ Tulcea și cadre didactice din alte cinci comunități din județ.
Deputatul Silviu Feodor a fost cel care a citit copiilor cartea Bob e artist, de Marion Deuchars, oferind, cu acest prilej o colecție de 30 de noi titluri pentru grădi-biblioteca Jurilovca, dar și cadrelor didactice participante la eveniment.
Organizată sub forma unui atelier de lectură, activitatea a inclus și o componentă de formare adresată cadrelor didactice din Chilia Veche, Niculițel, Carcaliu, Topolog, Niculițel și Luncavița, privind modalitățile de înscriere în programul „Citește-mi 100 de povești”, coordonat de OvidiuRO în parteneriat cu Ministerul Educației și Ministerul Culturii.
„Evenimente de acest fel sunt foarte importante pentru toate școlile din România. Un om citit este un om puternic, dar mai ales bogat – bogat sufletește. Iar pentru copii, să poată intra în acest univers al cunoașterii încă primii ani, este inestimabil” a menționat deputatul Silviu Feodor.
Jurilovca a dat una dintre primele unități care au accesat programul „Citește-mi 100 de povești”. Grădinița locală a intrat în seria pilot din anul 2021, iar primele 40 de cărți au fost dăruite chiar de primarul Eugen Ion, care, alături de directorul școlii, Sofica Belu, au fost cei care le-au citit copiilor primele povești pe insula de lectură:
„Cu doi ani în urmă, atunci când Jurilovca a intrat în acest program, eram foarte emoționat. Nu-i mai citeam doar fiului meu, ci mai multor copii de aceeași vârstă. Vorbim despre o audiență pretențioasă și, în același timp, prețioasă, pe care nimeni nu-și permite să o dezamăgească.
Acum, copiii noștri au căpătat obișnuința lecturii și sunt și mai exigenți, mai ales că nu este vorba despre o activitate la care participă doar din când în când, ci în mod constant. Faptul că avem cadre didactice devotate, care se implică și îi implică pe cei mici în asemenea activități este o binecuvântare” a adăugat primarul Eugen Ion.
Între timp, colțul de lectură din cadrul Grădiniței Jurilovca pe care preșcolarii îl vizitează în fiecare zi în cadrul activităților centrate pe însușirea competențelor de literație s-a îmbogățit, ajungând astăzi la peste 250 de titluri.
„În Jurilovca lucrurile funcționează pentru că există colaborare și pentru că ne străduim să valorificăm fiecare șansă de a le oferi copiilor noștri experiențe valoroase și modele de urmat – toate cât mai aproape de lumea cărților. Încurajez cu multă căldură toate cadrele didactice care nu au încă o insulă de lectură să acceseze acest program, care schimbă cu totul lumea copiilor cu care lucrăm” a declarat Paula Zaiț, responsabil de activități.
În județul Tulcea mai sunt 18 unități eligibile pentru înscrierea în seria a V-a a programului „Citește-mi 100 de povești”, cea mai mare provocare fiind reprezentată de accesul către comunitățile izolate din Delta Dunării. Asociația OvidiuRO și-a propus ca, până în anul 2025, să transforme toate grădinițele din țară în insule de lectură, unde copiii și adulții descifrează împreună tainele cărților. OvidiuRO și-a asumat rolul de a forma cadrele didactice și de a le oferi cărți ilustrate, atent selecționate care stimulează imaginația copiilor și îi apropie de cărți încă din primii ani de viață.