De la primele ore ale dimineţii, micuţul port din Măcin a fost luat cu asalt de „chef”-ii coordonaţi de Nicolae Enache, zis „Filică”, în cele trei-patru ceaune puse pe pirostrii apa de Dunăre fiind „condimentată” cu cele necesare pentru a primi mai apoi, când dădea în clocot, carnea de peşte.
Şi mai de dimineaţă, câţiva pescari, îi numărai pe degetele de la o mână, au ajuns şi ei în port, dar nu pentru a bucătări ci înarmaţi cu undiţe, lansete şi momeală pentru concursul de pescuit organizat cu prilejul Zilei Marinei.
Chiar dacă nu era nici 9 dimineaţa, în zona portului Măcin era azi mare agitaţie, mai ceva ca în zilele în care de la pontonul societăţii Ameropa (prin Stelică Popa, unul din sponsorii evenimentului) se încărca o barjă cu cereale.
Echipaje de pompieri şi de poliţie, locală şi naţională, erau deja „în dispozitiv”, o dovadă că urma să aibă loc un eveniment cu public numeros.
Primarul oraşului, Gheorghe Văcaru, era în această dimineaţă cel mai emoţionat dintre măcineni. Era deja 9 dimineaţa şi parcă nu erau toate chestiunile organizatorice „la linie”!
Mai cu seamă că un microbuz în care erau 16 jurnalişti din Ucraina, însoţiţi de Sergey Kaptalan, directorul Agenţiei de Cooperare Transfrontalieră „Dunărea de Jos”, ajunseseră deja la Centrul de Informare Turistică aflat în coordonarea lui Dan Staicu şi, pentru că le-a plăcut ce au văzut, şi mai ales ce li s-a povestit, înclusiv despre Cramele de la Alcovin, au hotărât să rămână toată ziua în Măcin!
În port, jocurile marinăreşti au debutat cu proba de mers pe şcondru. Bârna de lemn de circa 3-4 metri, unsă din belşug cu vaselină, a dat bătăi de cap singurului temerar înscris în concurs, Paul Carp.
După primele trei încercări nereuşite ale acestuia de a ajunge la capătul şcondrului de unde ar fi trebuit să pună mâna pe steag (un steag cu o valoare a premiului de 300 de lei), încă trei temerari s-au înscris ad-hoc în concurs, iar ultimul venit, conform tradiţiei, a fost şi primul servit: Mihai Dobre a pus mâna nu doar pe steag ci şi pe plicul cu 300 de lei.
Concursul de pescuit a adus în port doar trei concurenţi. Mai precis doar acei concurenţi care au venit cu ceva în pungă pentru a fi cântărit şi apoi pus la fiert. Sau prăjit! Ceilalţi care doar au hrănit peştii fără să li se agaţe vreunul de cârlig au ajuns şi ei în port, dar direct la terasa unde o bere rece le-a îndulcit amarul de a nu prinde nimic…
Dintre toţi pescarii cu capturi, Memet Tair a prins cea mai mare cantitate, dar şi trofeul competiţiei: un frumos exemplar de crap, tocmai bun de pus la prăjit!
Concursul de sărituri în saci, dedicat copiilor, dar şi concursul de înot spre mal, câştigat de această dată de Paul Carp, marele învins de la proba de şcondru, au precedat slujba religioasă încheiată cu un Te Deum.
Parada ambarcaţiunilor din Portul Măcin a încheiat manifestările de dinaintea prânzului, cioba de peşte, saramura, peştele la grătar, dar şi alte bunătăţi fiind pregătite pentru a face fiecare măcinean prezent la eveniment să simtă faptul că Ziua Marinei se organizează şi la Măcin, poate mai bine ca în alte locuri …