DSVSA recomandă testarea cărnii de porc pentru Trichinella spiralis!
- testarea se face în Piața Nouă, Piața Veche și Oraș Babadag și costă 32,67 lei
Pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare și a oricăror îmbolnăviri datorate agenților patogeni ce pot transmite boli de la animale la om ca urmare a consumului de carne și produse de carne de porc și produse alimentare obținute în condiții de igienă precară sau cu origine necunoscută, Direcţia Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea recomandă cetățenilor să nu achiziționeze carne și produse din carne din alte surse decât cele autorizate sanitar veterinar iar la achiziția acestora să se informeze asupra sursei, locului de producție și al autorizației producătorului.
Și anul acesta Direcția Sanitar Veterinară a pus la dispoziţia consumatorilor trei locaţii pentru testarea cărnii de porc pentru Trichinella spiralis. Cele trei locații sunt următoarele:

Circumscripţia sanitar veterinară se afla în cadrul halei preparate carne din cadrul pieţei iar examenul trichineloscopic se efectuează de luni până joi în intervalul orar 08:00-16:30;vineri în intervalul 08:00-14:00 iar pentru luna decembrie, la cerere, asiguram şi sâmbăta şi duminică în intervalul orar 09:00-13:00. Preţul analizei este de 32,67 lei.
Piaţa Veche Tulcea
Circumscripţia sanitar veterinara se afla în cadrul pieţei iar examenul trichineloscopic se efectuează de luni până joi în intervalul orar 08:00-16:30; vineri în intervalul 08:00-14:00 iar pentru luna decembrie, la cerere, asiguram şi sâmbăta şi duminică în intervalul orar 09:00-13:00. Preţul analizei este tot 32,67 lei
Oraş Babadag
Circumscripţia sanitar veterinara se afla pe strada Republicii nr.111 lângă depozitul de materiale de construcţii iar examenul trichineloscopic se efectuează de luni până joi în intervalul orar 08:00-16:30;vineri în intervalul 08:00-14:00 iar pentru luna decembrie, la cerere, asiguram şi sâmbăta şi duminică în intervalul orar 09:00-13:00. Și la Babadag preţul analizei este tot 32,67 lei.
Riscul Trichinella și importanța testării cărnii
Trichinella este un parazit invizibil cu ochiul liber, prezent uneori la porcii crescuți în gospodărie. Consumul de carne sau preparate netestate poate cauza trichineloză, o boală severă care se manifestă prin: febră, dureri musculare, umflarea pleoapelor, complicații cardiace și respiratorii. Nu există modalitate sigură de detectare în gospodărie! Afumatul, sărarea, congelarea sau fierberea insuficientă nu distrug larvele! Testarea este singura metodă sigură de verificare.
Recoltarea corectă a probei pentru examenul trichineloscopic
Cantitate recomandată: minim 30 g de țesut muscular care se recoltează din pilierii diafragmatici (prima opțiune), mușchi intercostali, limbă sau mușchi maseteri (obraji). Ambalare: într-o pungă curată sau recipient închis, păstrată la rece până la predare.




