Primăriia Tulcea

A început licitația pentru locurile de parcare: 2000 de lei, la prima strigare!

Aplicația pentru rezervarea unui loc de parcare rezidențială a fost pusă în funcțiune de ieri, 26 iulie 2022, de la ora 16.30 și în primele 24 de ore se poate spune că aproape jumătate dintre cele 506 locuri de parcare au fost rezervate sau, în accepțiunea altora, licitate. Primul pas al licitației este 150 de lei și chiar dacă până azi la prânz nici măcar jumătate dintre cele 506 locuri de parcare încărcate pe aplicație au avut măcar un doritor, au fost și aproximativ 20 de locuri de parcare pentru care deja sunt câte doi aplicanți. Se pare că acele locuri de parcare sunt mai … speciale! Asta în condițiile în care DIAP s-a gândit și la persoanele cu nevoi speciale în adevăratul sens al cuvântului și a blocat și marcat corespunzător cu semnul cunoscut 13 locuri de parcare în Dallas, 4 locuri de parcare în zona ANL Cocor și 2 locuri de parcare în zona ANL Izvor. Din acest punct de vedere, felicitări celor de la DIAP! Asta ar fi situația de azi, însă după cum anticipează cei de la Biroul Parcări din cadrul DIAP Tulcea până la sfârșitul acestei săptămâni probabil că nu vor mai fi locuri de parcare fără cel puțin un singur aplicant.

Aplicație offline de la 7 dimineața!

Nu mai puțin de patru angajați ai DIAP (Direcția de Întreținere și Administrare a Patrimoniului) din cadrul Primăriei Tulcea au venit azi la sediul Biroului Parcări (strada Păcii, Complex Plugari) pentru a acorda asistență celor pentru care tehnologia online le depășește nivelul de cunoaștere. Bărbați, vârsta a doua sau a treia, fără telefoane mobile smart și fără acces la un calculator cu internet. Probabil și fără Facebook și care au aflat despre aplicație de la Radio Delta sau … din parc.

Până la prânz nu mai puțin de 50 de tulceni au utilizat ”aplicația offline”! Marea lor majoritate (mai puțin 4 dintre ei) au prezentat celor patru angajați ai DIAP documentele cerute de platforma online (în original sau copie) și au așteptat ca aceștia, angajații DIAP, să le aplice rezervarea și să le încarce documentele în sistem. Pentru unii chiar și cu crearea unei adrese de email pentru că nu aveau… Tot până la prânz, aplicația arăta că în afara celor 45 de tulceni alți 167 se descurcaseră deja online, unii dintre ei încă din seara precedentă sau noaptea de marți spre miercuri.

De la prima strigare cu 2000 de lei!

Chiar dacă sistemul electronic pus la punct de firma cu care are contract DIAP are o bază de date care permite, în orice moment, administratorului să aibă acces la toate valorile licitate pe toate locurile de parcare, aceste date nu sunt publice momentan. Cel puțin acesta a fost răspunsul dat de oficialii DIAP la întrebarea, am putea spune justificată, ”care este cea mai mare sumă oferită de un tulcean pentru un loc de parcare?”. Pe surse, adică de la cei peste 200 de tulceni care au licitat deja pentru un loc de parcare, o persoană a oferit de la prima strigare (a se citi prima sumă oferită trecută în aplicație) suma de 2000 de lei. Aceeași persoană a declarat că va supralicita, dacă este nevoie, și până la 10,000 de lei pentru locul de parcare vizat.

Fără concurență, locurile de parcare se adjudecă doar pe un an cu 150 de lei

Chiar dacă au fost scoase la licitație doar 506 locuri de parcare în trei zone ale municipiului, Dallas, ANL Cocori și ANL Izvor, din aprecierea celor care se ocupă de această licitație aplicanți vor fi mai mulți. Undeva între 700 și 1000 de tulceni posesori a cel puțin un autoturism. Sau altfel spus, între 200 și 500 de mașini ar putea rămâne fără loc de parcare pentru că sunt și familii cu câte două sau mai multe autoturisme iar acum, în prima etapă, se repartizează doar un loc de parcare pe locuință. Cu alte cuvinte pentru cel puțin 200 din cele 506 locuri de parcare va fi competiție și vor licita sume mai mari decât pragul de plecare fixat la 150 de lei.  Pe de altă parte, interesant este însă un lucru: chiar dacă a oferit de la prima strigare, cum se spune, 2000 de lei, respectivul tulcean de care aminteam mai sus va beneficia de un loc de parcare tot la prețul de 150 de lei. Asta în varianta în care nu va fi un alt vecin care să supraliciteze cu 10 lei, cel puțin, peste această sumă. Și asta pentru că, atenție!, acesta este unul dintre secretele aplicației: orice loc de parcare cu un singur aplicant se adjudecă la valoarea de 150 de lei indiferent dacă, pentru descurajarea adversarilor, cineva a oferit din start o sumă mai mare! La fel de interesant este și faptul că cel care a licitat 150 de lei pe un loc de parcare și se vede supralicitat poate schimba, din aplicație, locul de parcare undeva unde nu a mai aplicat altcineva sau unde poate supralicita la o sumă rezonabilă. De exemplu: dacă cineva a rezervat un loc de parcare cu 150 de lei și a primit notificare că un vecin a oferit 200 de lei pentru același loc de parcare (cum deja sunt cel puțin 20 de cazuri la acest moment), cel care a licitat 150 de lei are trei variante: 1. să caute un loc de parcare pentru care nu a licitat nimeni și să ofere 150 de lei, 2. să caute un alt loc de parcare pentru care să ofere 160 de lei cel puțin sau 3. să ofere 210 lei (cu 10 llei mai mult decât vecinul) pentru locul de parcare inițial ofertat.

Pe parcursul următoarelor zile vom reveni cu alte precizări privind această procedură de adjudecare a unui loc de parcare și vă încurajăm să transmiteți întrebări pentru oficialii DIAP dacă aveți neclarități pe adresa de email pe whatsapp sau pe mesageria Facebook .

 

 

Back to top button