Apel pentru adopţia câinilor fără stăpân din comuna Frecăţei
- primarul a încercat să apeleze la hingheri însă acum face apel către asociaţiile de protecţie a animalelor
Unul din primele servicii achiziţionate anul acesta de primăria din comuna Frecăţei este cel de ecarisaj al câinilor fără stăpân de pe domeniul public. Intenţia unei astfel de achiziţii a fost adusă la cunoştinţa publicului încă de anul trecut printr-un mesaj postat pe pagina de socializare, mesaj care a împărţit, cum era şi de aşteptat, în două taberele. Ca în orice comunitate locală şi la Frecăţei sunt iubitori ai patrupedelor, unii dintre ei chiar prea iubitori din moment ce le-au făcut cuşti pe domeniul public şi îi hrănesc zilnic deşi nu sunt sterilizaţi, deparazitaţi sau vaccinaţi.
Primarul Marian Naiman a ajuns încă de anul trecut între ciocan şi nicovală. Şi lui îi plac animalele, mai ales câinii şi are câini în curte, bine trataţi, deparazitaţi şi vaccinaţi, Pe de altă parte nici lui nu-i plac câinii comunitari, fără stăpân, mai ales cei agresivi. Cum nu le plac nici părinţilor acelor copii de la şcoala din Frecăţei care au fost atacaţi de câinii fără stăpân aciuaţi pe lângă şcoală.
„Copiii mai ies în pauze cu pachetul de mâncare în curtea şcolii şi căţeii, că animale sunt, vor şi ei să mănânce, e normal. Dacă sunt mai mulţi căţei şi un singur copil cu un sendviş în mână ştiţi ce se întâmplă. Am primit reclamaţii şi nu doar una de la părinţi aşa că după o consultare publică am luat decizia de a achiziţiona servicii de ecarisaj a câinilor fără stăpân de pe domeniul public. Am făcut achiziţia, dar pentru că au fost mai multe reacţii negative din partea celor care se declară membri ai asociaţiilor de protecţie a animalelor am anulat achiziţia şi facem acum un apel către adopţia acestora. Sunt în jur de 20 de exemplare iar asociaţiile de protecţia animalelor ne pot contacta la primărie” a declarat primarul Marian Naiman.
Premieră în România: Serviciu Judeţean de Ecarisaj în cadrul ACOR
Problema câinilor fără stăpân este una foarte serioasă la nivelul fiecărei comunităţi locale din judeţul nostru dar şi din România. Dacă municipiile şi oraşele mari îşi permit să aibă servicii comunitare de gestionare a câinilor fără stîpân, majoritatea comunităţilor mici când se confruntă cu astfel de probleme apelează la firme specializate. Care nu sunt deloc ieftine pentru serviciile lor. Este şi motivul pentru care, în ultima şedinţă a Asociaţiei Comunelor din România, filiala Tulcea, preşedintele acestei asociaţii, Eugen Ion, primarul din Jurilovca a venit cu o propunere în premieră în România: înfiinţarea unui Serviciu Judeţean de Ecarisaj în cadrul ACOR.
„Problema câinilor fără stăpân este una foarte serioasă la nivelul fiecărei primării din judeţ şi nu cred că este vreun primar care să îşi permită să înfiinţeze un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân aşa cum scrie la lege, cu personal angajat de la veterinar până la hingheri, de la autovehicule specializate până la adăpostul pentru aceste animale. Prin urmare, în şedinţa ACOR de anul trecut am aprobat hotărârea privind înfiinţarea acestui servciu şi vom intra pe procedura de achiziţie zic eu de luna viitoare astfel încât din aprilie sau mai acest serviciu să fie funcţional la nivelul întregului judeţ. Am întrebat colegii din ţară dacă mai există un astfel de serviciu şi am aflat că nu aşa că po spune că e o premieră la nivel de ACOR” a declarat Eugen Ion primarul comunei Jurilovca şi preşedintele ACOR Tulcea.