fbpx
Ştirea zilei

Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea va avea filială şi la Tulcea

Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea – APAD, cu sprijinul vicepreşedintei UGIR, Liliana Marinescu, a organizat o întâlnire cu fermieri din Tulcea pentru a discuta problema irigaţiilor precum şi alte probleme cu care mediul de afaceri agricol se confruntă. Evenimentul a avut loc ieri după amiază, la Sala Mihail Kogălniceanu, şi a adunat primii viitori membri ai APAD filiala Tulcea.

„Concluzia care s a desprins vizează dorinţa fermierilor din Dobrogea de a se uni  deoarece avem aceleași probleme date fiind condiţiile de muncă şi de climă din agricultură”, a declarat Liliana Marinescu.

Chiar dacă Tulcea şi Constanţa au un potenţial agricol fantastic, seceta pedologică este marea problemă din Dobrogea şi, din păcate, la elaborarea ghidurilor de finanţare nu se ţine cont şi de specificul acestei zone.

„Ne dorim să facem o propunere legislativă cu privire la asigurări în sensul că să fim cu toţii solidari în privinţa calamităţilor care sunt cauzate fie de secetă, fie de inundaţii. Mai exact să avem un sistem de asigurare prin care dacă fermierii din nordul ţării au probleme cu inundaţiile să primescă despăgubiri şi dacă cei din zona noastră au probleme cu seceta să primească şi ei despăgubiri din fondul acesta ce s-ar aduna de la toţi pe principiul RCA de la maşini.”,  a mai declarat Liliana Marinescu.

În ceea ce priveşte relaţia cu Ministerul Agriculturii, aceeaşi Liliana Marinescu a declarat faptul că doar prin proteste guvernanţii înţeleg problemele cu care se confruntă fermierii.

„Se se pare că în România, dacă nu recurgi la acțiuni de stradă care să trezească  guvernanții la realitate și să ne ia în seamă, nu rezolvi nimic!  Şi noi am avut angajaţi daţi afară ca în sectorul HORECA, dar la noi nu s-au oferit niciun fel de facilităţi. Mai mult, noi am semănat în 2019 şi când să recoltăm în 2020 a venit o dată cu pandemia şi seceta. Am pierdut absolut tot. Acum iar am cultivat şi aşteptăm vara şi rtoamna pentru recoltat. Sunt doi ani de zile în care am pierdut fără să avem niciun câştig. Şi la noi nu e ca în HORECA: pui alimentele şi băutura la lada frig şi când deschizi îţi recuperezi banii. La noi e pierdere şi atât”, a mai declarat Liliana Marinescu.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button