fbpx
Ştirea zilei

Atenție la munca la temperaturi ridicate extreme! Amenzile pentru angajatori sunt de mii de lei

Având în vedere că, în perioada următoare sunt prognozate temperaturi ridicate extreme, Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea va derula acţiuni de verificare privind modul în care angajatorii asigură protecţia lucrătorilor în perioadele în care se înregistrează temperaturi ridicate extreme, conform O.U.G. nr. 99/2000. Potrivit acestei ordonanțe prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele temperatura – umiditate ITU > 80 unităţi).

În perioadele cu temperaturi extreme ridicate angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
1. pentru ameliorarea condiţiilor de muncă
– reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenţi de aer.
2. pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;
– asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile mai sus menţionate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri, ce se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin doua zile consecutiv:
– reducerea duratei zilei de lucru;
– eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00;
– întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, se vor lua următoarele măsuri:
– asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute;
– asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
– trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează cu amenda de la 1500 -2500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button