ATENȚIE: S-a legalizat bacșișul în restaurante și baruri!
Din acest an, bacşişul va fi trecut pe nota de plată şi pe bonul fiscal în toate restaurantele și barurile din România după ce a intrat în vigoare, cu data de 1 ianuarie 2023, Legea nr. 376/2022 cea care legalizează și fiscalizează sumele acordate de clienți sub formă de bacșiș pentru activitățile de restaurant și bar cod CAEN 5610 – Restaurante, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Pentru bacșiș găsit în special la restaurante și baruri, dar și la alți prestatori de servicii, în urmă cu mai bine de 7 ani cei de la Anti-Fraudă au închis numai în județul Tulcea zeci dacă nu sute de puncte de lucru și au confiscat sume importante la bugetul statului. Prima tentativă de legalizare a bacșișului i-a aparținut fostului senator de Tulcea devenit în 2018 ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici.
Legalizarea bacșișului începe cu HoReCa! Ce urmează?
De la 1 ianuarie 2023 primele activități în care se legalizează bacșișul sunt cele de restaurant și bar cod CAEN 5610 – Restaurante, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor. Potrivit legii, peratorii economici din cele două domenii de activitate au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat. ATENȚIE! Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.
Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacşiş». (Vezi FOTO)
Ulterior, se emite bonul fiscal în care se va menționa pe lângă bunurile achiziționate, și valoarea bacșișului. Dacă clientul solicită o factură pentru bunurile/serviciile achiziționate și s-a achitat o sumă sub formă de bacșiș, atunci se va menționa distinct în factură valoarea bacșișului.
Întrebarea rămâne de ce totuși legalizarea bacșișului a început cu sectorul HoReCa, deși mai sunt și alte domenii de activitate în care bacșișul este la fel de obișnuit, cum ar fi frizeriile, saloanele de coafor, centrele de înfrumusețare sau chiar spălătoriile auto.
Ideea impozitării bacşişului nu este nouă. În 2015, o ordonanţă de urgenţă prevedea ca sumele să fie înregistrate pe un bon fiscal separat şi să fie impozitate cu 16%. Autorităţile au renunţat la această măsură după doar câteva săptămâni. Banii încasați până acum „la negru″ drept bacşiş în industria HoReCa ajungeau şi până la 1,5 miliarde lei pe an, potrivit unor estimări ce au stat la baza inițierii acestei legi.