Ştirea zilei

Caravana Screening TB de testare gratuită a sănătății plămânilor ajunge în judeţul Tulcea

- sunt vizate 15 comune unde ani la rând au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză

Locuitorii din zona rurală a județului Tulcea sunt așteptați începând din 19 iulie 2021 la testarea gratuită a sănătății plămânilor. Analizele medicale gratuite sunt puse la dispoziție de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.
Sunt vizate 15 comune din județul Tulcea unde ani la rând au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condițiilor sociale precare ale localnicilor respectiv Grindu, Greci, Cerna, Topolog, Casimcea, Beidaud, Baia, Jurilovca, Sarichioi, Valea Nucarilor, Mahmudia, Murighiol, Somova, Mihail Kogalniceanu, Frecăței.

Caravana este un cabinet medical mobil ,dotat cu aparatură modernă de radiologie , instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, dar și a altor 14 patologii, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesionisti: un asistent medical de radiologie, un registrator medical, și un responsabil logistică.
Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medical arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces facil la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme.
Tuberculoza este o patologie debilitantă pentru persoanele din mediile defavorizate care accesează uneori foarte greu serviciile medicale și de aceea Direcția de Sănătate Publică Tulcea, se va implica active în reușita acțiunilor.
Primele activități din cadrul proiectului încep în comuna Grindu, în perioada 19-20 iulie 2021, urmând comuna Greci din 21 până în 26 iulie 2021.
Informarea și mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu ajutorul autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcției de SănătatePublică Tulcea.
Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București este cea mai prestigioasă instituție medicală din România care tratează patologiile pulmonare și coordonează implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei.

Back to top button