fbpx
Utile

Ce trebuie să știi despre ajutorul de înmormântare în 2023

În 2023, ajutorul de înmormântare reprezintă un aspect important pentru familiile care se confruntă cu probleme precum pierderea unui membru al familiei. Această asistență socială este de mare ajutor pentru acoperirea costurilor pe care organizarea unei ceremonii de înmormântare le implică.

Pregătirea și organizarea unei înmormântări nu este deloc accesibilă din punct de vedere al costurilor, iar dacă evenimentul are loc complet pe nepregătite, multe familii pot fi luate prin surprindere atât din punct de vedere moral, cât mai ales financiar.

  • Despre ajutorul de înmormântare în 2023

În România există acest ajutor de inmormantare in 2023 oferit de către autorități pentru a sprijini cetățenii în astfel de momente dificile. Suma diferă în funcție de statul asigurării de care dispune persoana decedată și totodată aceasta suferă modificări de la un an la altul. 

Pentru a beneficia de ajutor de înmormântare, familiile trebuie să îndeplinească anumite criterii importante. De exemplu, persoana decedată trebuie să beneficieze de pensie sau să fie asigurată. De asemenea, se oferă ajutor de înmormântare și în cazul în care persoana decedată era o persoană co-asigurată.

  • Care sunt documentele necesare pentru obținerea ajutorului de deces

În același timp, persoana care solicită ajutorul de înmormântare este obligată să furnizeze câteva documente importante precum certificatul de deces, actul de identitate al persoanei care a decedat, documentul care atestă gradul de rudenie cu persoana decedată sau dovada suportării cheltuielilor necesare pentru organizarea acestui eveniment. De asemenea, va fi necesară completarea unei cereri pentru a primi ajutorul de deces

Cu toate acestea, trebuie să subliniem faptul că ajutorul de înmormântare nu acoperă mereu toate costurile necesare pentru organizarea ceremoniei. În funcție de dimensiunile evenimentului, costurile pot fi mai mari sau mai mici. 

Acesta este motivul pentru care multe firme de pompe funebre au pregătit diferite pachete funerare bazate strict pe ajutorul de înmormântare. Asta înseamnă că toate costurile pot fi acoperite integral, însă ceremonia va fi de dimensiuni reduse. 

  • Cât valorează ajutorul de înmormântare

În cazul în care se dorește organizarea unei ceremonii mărețe, familia ar trebui să fie pregătită să acopere cheltuielile restante din surse proprii sau prin alte mijloace, așa cum sunt asigurările de deces.

Conform Funerare Alexandru, în 2023 ajutorul de înmormântare este de 6789 lei în cazul persoanelor asigurate care fac parte din sistemul public de pensii dar și în cazul pensionarilor. Dacă persoana decedată era membru al familiei unei persoane asigurate sau a unei persoane pensionare, atunci valoarea ajutorului scade la 3395 lei. 

Acestea fiind spuse, ajutorul de înmormântare este un serviciu de mare ajutor pentru familiile care se confruntă cu pierderea unui membru al familiei în 2023. Chiar dacă suma diferă în funcție de statutul persoanei decedate, acest ajutor este o sursă importantă de asistență financiară pentru a acoperi cheltuielile asociate cu pregătirea și organizarea unei ceremonii funerare.

Sperăm că articolul nostru ți-a fost de ajutor în cazul în care aveai nevoie de mai multe informații despre ajutorul de deces oferit de către autoritățile române. De asemenea, în final îți mai recomandăm să optezi pentru serviciile oferită de o firmă de pompe funebre care acordă asistență în ceea ce privește obținerea acestei sume de bani.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button