Colegiul Medicilor Tulcea își exprimă dezacordul cu privire la încălcarea drepturilor medicilor inculpați de la Spitalul Pantelimon București
Subiectul ”Doamna cu coasa din Spitalul Pantelimon din București” este unul care face de zile întregi rating la televiziunile naționale iar reacțiile medicilor bucureșteni au fost, surprinzător pentru acest domeniu în care ar fi trebuit să existe o oarecare solidaritate, contradictorii, dovadă clară că mulți care au luat cuvântul s-au dovedit a nu fi altceva decât tot doamna sau domnul cu coasa pentru cariera profesională a ”Doamnei cu coasa din Spitalul Pantelimon din București”. O reacție cu privire la acest subiect a fost transmisă, în urma unei solicitări a unui punct de vedere, și de conducerea Colegiului Medicilor Tulcea, comunicat publicat mai jos:
”Zilnic intervin în spațiul public persoane fără pregătire profesională care se pronunță asupra competenței și deciziilor luate de acești medici iar consecința a fost că nu li s-a respectat prezumția de nevinovăție, ceea ce a dus la condamnarea medicilor anchetați, în contradicție cu Normele Deontologice Profesionale.
CMR a inițiat crearea unui cadru legislativ în ce privește malpraxisul medical, adaptat necesităților medicilor și pacienților. În ultimii 2 ani, în Centrele Universitare din România, s-au făcut dezbateri publice pe tema malpraxisului medical și s-a propus aprobării Adunării Generale din luna martie 2024. Din păcate au fost multe obiecțiuni nepertinente care au dus la returnarea acestui proiect către CMR, fără a fi aprobat. Dacă acest proiect ar fi trecut cu votul majorității Adunării Generale, astăzi am fi vorbit, ca și colegii francezi, despre impas terapeutic, despre limitarea tratamentelor și oprirea acestora.
Cât despre modalitatea în care un tratament poate fi aplicat și deciziile de a-l schimba în folosul pacientului, numai cei din specialitatea respectivă (uneori în echipe complexe) o pot decide. Schimbarea trebuie să se adreseze și Serviciilor de Medicină Legală care, în concluziile pe care le emit, trebuie să țină cont de punctul de vedere al unui expert medical în specialitatea supusă analizei.
Astfel, toate autoritățile cu competențe în domeniul medical și juridic sunt obligate să colaboreze pentru a dovedi adevărul judiciar, cu respectarea strictă a competențelor și a procedurilor. Nu putem crede că un medic care și-a ales profesia din dorința de a face bine semenilor săi, poate avea intenția să suprime viața pe care trebuie să o apere conform jurământului depus. Sper din tot sufletul că adevărul va triumfa.” – ne-a transmis președintele Colegiului Medicilor Tulcea, dr. Stamate Emilia