fbpx
Minorităţi

Conflict interetnic între partidul AUR și Comunitatea Armână din România pe seama unui martir!

Printr-un comunicat de presă, filiala județeană a partidului AUR anunța ieri un eveniment de comemorare ce va avea loc la Catedrala “Sfântul Ierarh Nicolae” din Tulcea  în memoria martirilor români/aromâni din Balcani și a părintelui Haralambie Balamace, cel care s-a jertfit pentru credință, pentru limba română și pentru românism. Cum puțină lume cunoaște cine a fost acesta, în comunicatul AUR se face și o scurtă prezentare a sa.

Joi, 23 martie 2023, la ora 11 , la Catedrala Sfântului Ierarh Nicolae Tulcea, are loc evenimentul de comemorare a martirilor români/aromâni din Balcani și a părintelelui Haralambie Balamace.

Dovedind o simtire românească de excepție, Părintele Haralambie Balamace a înființat școli românești în localitățile Pleasa, Moscopole, Corcea, Lunca, Nicea, Sipska, Grabova, Vituki si chiar in orașele Elbasan si Berat, din Albania. A promovat cunoașterea limbii române și a militat pentru întemeierea unui episcopat românesc pentru aromânii din Macedonia, toate acestea stârnind ură din partea grecilor, bande înarmate asasinându-l într-un mod barbar pe preot pe data de 23 martie 1914.
La eveniment sunt invitați toți cei care vor să aducă un omagiu și să aprindă o lumânare în memoria celor care s-au jertifit pentru identitatea românească/aromânească în Balcani. Invităm frații aromâni, meglenoromâni și pe toți cei ce simt românește să aducă un pios omagiu .

Membrii ai Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, filiala Tulcea, vor fi prezenți la acest eveniment de comemorare a Părintelui Haralambie Balamace și a celorlalți martiri aromâni din Balcani, cu dorința ca românii să nu uite jertfele de sânge făcute în apărarea ființei naționale.” se arată în comunicatul AUR Tulcea.

Asociația Comunitatea Armână din România nu va participa prin reprezentanți la manifestările comemorative  

Fiind vorba despre un eveniment  pentru cinstirea memoriei  unui reprezentant al clericului ortodox armân, Asociația Comunitatea Armână din România a luat imediat poziție și s-a delimitat de aceste manifestări ale partidului AUR de la București, Constanța și Tulcea. Mai mult, președintele Asociației Comunitatea Armână din România  a și transmis un comunicat la rândul său, foarte elocvent și care nu face decât să arate că avem de a face cu un conflict interetnic între partidul AUR și Comunitatea Armână din România!

”Comunicat privind poziția Asociației Comunitatea Armână din România cu privire la manifestările organizate la București , Constanta si Tulcea pentru cinstirea memoriei clericului ortodox armân Papa Lambru Balamace.

Asociația Comunitatea Armână din România, luând act de manifestările în pregătire la București pentru cinstirea memoriei clericului ortodox armân Papa Lambru Balamace, la 109 ani de la martiriul părintelui, a fratelui său și a altor doi apropiați, percepuți la acea vreme ca vectori de propagandă românească în Balcani, face un apel la păstrarea echilibrului și armoniei interetnice, la înțelegerea și asumarea și de către armâni a întregului context istoric naționalist care a făcut mult rău în primul rând familiilor de armâni, astfel încât să nu se mai proiecteze în prezent, între frați armâni vorbind limbi diferite, română, greacă, albaneză, macedoneană, o propagandă acuzatoare, străină de aspirațiile de conviețuire pașnică a armânilor în statele balcanice.

Asociația nu va participa prin reprezentanți la manifestările comemorative organizate la București, Constanta si Tulcea și se delimitează de orice poziție care poate viza întreținerea unei retorici orientate spre exacerbarea egoului etnic rănit, manipulat în beneficiul politic străin de interesele comunităților de armâni care conviețuiesc în pace cu celelalte etnii majoritare din statele balcanice. Pentru fiecare armân interesat de ceea ce s-a întâmplat, conștientizarea faptului că martirii și torționarii erau, mulți dintre ei, vorbitori ai aceluiași idiom și aveau același sânge, însă se identificau după doctrine naționaliste diferite, poate fi începutul unui proces interior profund de înțelegere și găsire a păcii interioare.

Din această perspectivă nouă a dezvelirii umbrelor și asumării iertării consângenilor, Papa Lambru Balamace poate fi comemorat și omagiat în forul interior al oricărui creștin, întru veșnica pomenire a numelui său, din neam în neam” se arată în comunicatul transmis de Consiliul Director al Asociației Comunitatea Armână din România – Fara Armânească dit România.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button