Tulcea

Costel VICOL, senator de Tulcea: “Pensii decente pentru toţi românii”

- declaraţie politică

În ședința de miercuri, USR PLUS a votat prelungirea termenului prevăzut în Ordonanța de Urgența a Guvernului nr.163/2020.
În acest fel, românii care au lucrat cel puțin 9 ani de zile, pentru a-și completa stagiul de cotizare, își vor putea cumpăra ani de vechime la pensie. Acest lucru poate fi făcut până în data de 1 septembrie 2023 (termenul inițial era 01 septembrie 2021).
Astfel, românii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a cumpăra anii care lipsesc din cartea de muncă – eligibili pentru această achiziție sunt cei care au împlinit vârsta de 18 ani și au goluri în cartea de muncă.
Completarea stagiului de cotizare se poate face pentru a atinge pragul minim de 15 ani și pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Nu se pot cumpăra mai mult de 6 ani cumulați
Posibilitatea cumpărării de ani vechime este de un real folos, inclusiv pentru românii din Diaspora.
În acest fel, ei își vor putea completa stagiul de cotizare, astfel încât să poată beneficia în țară de o pensie decentă, chiar dacă nu au fost asigurați în sistemul public de pensii și chiar dacă mulți dintre aceștia au muncit în străinătate fără a îndeplini toate formalitățile.
Costel VICOL, senator USR PLUS Tulcea
Back to top button