fbpx
Tulcea

Costel Vicol, senator USR Tulcea: Protecție sporită pentru victimele violenței domestice și asistență juridică gratuită!

Potrivit unui proiect inițiat de parlamentarii USR, victimele violenței domestice vor avea, de acum înainte, ordine de protecție pe un an, nu doar pe șase luni, și vor beneficia de asistență juridică gratuită și în apel. Proiectul a fost inițiat de deputații USR Monica Berescu, Oana Țoiu şi Beniamin Todosiu,  anunță senatorul USR Tulcea, Costel Vicol.
Peste 270 de persoane au fost agresate zilnic în România, în propria locuință, în anul 2022. Iar în primele 4 luni ale anului 2023 s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri în plus comparativ cu anul trecut, conform Poliției Române.
Acestea sunt datele statistice care ne dau fiori: trăim într-o țară unde violența domestică a devenit normalitate pentru agresori și pentru 17.000 de victime; dintre care aproape 3.000 sunt copiii. Iar asta este inacceptabil! Am modificat legislația astfel încât victimele să beneficieze de asistență juridică gratuită până la emiterea unei sentințe definitive, chiar și atunci când agresorul face apel. Am dublat durata ordinelor de protecție pentru a permite victimelor să o ia de la capăt, departe de agresor și în deplină siguranță”, declară Monica Berescu, deputată USR de Iași, membră în Comisia pentru muncă și protecție socială.
În multe cazuri, ordinele de protecție sunt necesare nu doar câteva zile după incident, ci luni de zile, și victimele au nevoie de siguranța protecției prelungite, pentru ele și copiii lor, ca să își organizeze viața fără agresorul din familie. Avem o rată de sărăcie în creștere și inclusiv în cazul familiilor cu venituri ridicate uneori accesul la resurse este blocat de agresor, așa că am introdus asistență juridică gratuită și în apel ca să poată să aibă siguranța că pot merge până la capăt”, precizează deputata USR Oana Țoiu.
Proiectul USR adoptat de Parlament a fost redactat în urma consultării cu reprezentanți ai rețelei pentru protecția victimelor violenței domestice şi ProTECT.
Zeci de mii de femei din România sunt, în fiecare an, victime ale violenței. Acestea sunt cele care au curaj să își înfrunte agresorii și să îi denunțe, însă multe altele rămân tăcute în propria dramă. Statisticile privind violența domestică sunt îngrijorătoare și arată cât de înfiorătoare este realitatea din România. În acest context, victimele violenței domestice au nevoie de o legislație care să le ofere posibilități pentru a se proteja și pentru a lupta ca agresorii să fie pedepsiți”, explică deputatul USR Beniamin Todosiu.
Tot la inițiativa USR, Parlamentul a adoptat și legea prin care victimele violenței domestice au dreptul la locuințe sociale și de necesitate pe durata ordinului sau în cazul relocării din casa familiei.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE