COVID 19, Scenariul 3: Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției a fost activat şi la Tulcea

De azi, la nivel naţional s-a intrat în Scenariul 3 privind lupta împotriva COVID 19 a informat Guvernul României care a făcut unele PRECIZĂRI în acest sens.

Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”. Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19). Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv. Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.

Măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3:
• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.
• Limitarea activităților colective.
• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie
• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)
• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus(COVID-19).” se arată în comunicatul Guvernului.

COMUNICATUL OFICIAL AL INSTITUŢIEI PREFECTULUI JUDEŢ TULCEA

Instituţia Prefectului Judeţ Tulcea a emis azi un al doilea comunicat de presă potrivit căruia:

„Azi, 14.03.2020, de la ora 14.30, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţ Tulcea a avut loc şedinţa Grupului de coordonare al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care au fost adoptate măsuri suplimentare în vederea prevenirii răspândirii infecţiei cu Coronavirus COVID 19.

Începând cu data azi, 14.03.2020, la nivelul județului Tulcea s-a operaționalizat Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (C.J.C.C.I.) cu reprezentanți ai tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea epidemiilor.

La nivelul județului Tulcea, la data de 14.03.2020, sunt înregistrate 94 persoane aflate în autoizolare la domiciliu din care 14 în municipiul Tulcea, în scădere față de ziua precedentă.  De asemenea, la această dată se află în carantină un număr de 17 persoane, au fost înregistrate 2 suspiciuni de Covid 19 , însă nu a fost confirmat vreun caz de îmbolnăvire. În ultimele două zile s-au recoltat în total 17 probe de la 17 persoane asimptomatice aflate în carantinaţi  Probele recoltate de la aceştia au fost trimise către Constanţa (4) şi Bucureşti (13).

În ceea ce priveşte bilanţul acțiunilor de monitorizare și control privind respectarea condițiilor de autoizolare în conformitate cu legislația în vigoare, acțiuni efectuate de reprezentanții D.S.P., I.P.J și I.J.J, până în prezent s-au efectuat în total 408 controale din care 78 în data de 13 martie 2020. În urma efectuării acestor controale a reieșit faptul că toate persoanele controlate au respectat condițiile impuse de lege.

Instituţia Prefectului a solicitat primăriilor din judeţ popularizarea informărilor oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică precum şi a comunicatelor Instituţiei Prefectului Judeţ Tulcea. Aceste informări şi comunicate vor fi publicate pe site-urile oficiale ale acestora precum şi pe paginile oficiale ale serviciilor deconcentrate iar de acolo distribuite prin intermediul paginilor de pe reţelele de socializare, acolo unde există, cu citarea sursei!

Facem apel la calm și informare doar din surse oficiale: comunicatele Instituției Prefectului Județ Tulcea sau ale Grupului de Comunicare Strategică constituit la nivel național, preluate de autorităţi publice locale sau servicii deconcentrate! Amintim faptul că la nivel național au fost deschise 33 de dosare penale în care sunt cercetate 42 de persoane pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii bolilor.

Biroul de Presă”

Back to top button