Tulcea

Eugen TERENTE, deputat USR PLUS Tulcea: Veşti bune pentru HoReCa!

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a publicat săptămâna aceasta în transparență decizională Procedura de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de urgență nr. 224/2021 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19.

Sunt veşti bune pentru sectorul HoReCa deoarece schema de ajutor de stat are ca scop acordarea de sprijin financiar din fonduri publice naționale și/sau din fonduri externe pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19. Procedura publicată detaliază implementarea schemei, iar acordarea ajutoarelor de stat se va face numai cu respectarea criteriilor privind ajutorul de stat prevăzute de Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul pandemiei de COVID-19 cu modificările şi completările ulterioare. Schema se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare.„, a anunţat, printr-un comunicat de presă, Eugen Terente, deputat USR PLUS Tulcea.

Transparent şi electronic

Legat de acest subiect, ministrul Claudiu Năsui a declarat ieri faptul că „totul va fi electronic. Fiecare antreprenor care are un restaurant, un hotel sau o agenție de turism poate să intre pe această platformă. Intrăm în testare în curând. 
Aici vom face un lucru diferit care previne toate posibilitățile de fraudă care au existat: stabilim o perioadă, toată lumea aplică, după care evaluăm toate cererile și vedem ce sumă ar trebui să despăgubească statul român și pe aceea o ducem la 2,5 miliarde de lei, pentru că atât avem credite de angajament. 
Dacă, de exemplu, sunt eligibil să primesc 100.000 de euro, dar programul e suprabugetat și primește toată lumea cu 20% mai puțin, o să primesc 80.000 de euro, dar primesc toți. 
Avem 1 miliard de lei bugetați și restul de încă un miliard și jumătate trebuie să vedem la rectificare. Banii se vor da în două tranșe”.

Procedura de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanţa de urgenţă nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 poate fi consultată aici.

Eugen Terente,

Deputat USR PLUS Tulcea

Back to top button