Azi, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul PNL Tulcea, liderul consilierilor locali PNL Tulcea, Claudia Frandeş, flancată de preşedintele organizaţiei municipale PNL, Michael Gudu şi de preşedintele organizaţiei judeţene PNL, Ştefan Ilie, au vorbit despre ceea ce este de fapt falimentul termoficării la nivelul municipiului Tulcea.
Încă de la început, consilierul local Claudia Frandeş a precizat că votul dat în consiliul local a fost unul civic şi nicidecum politic, electoral. „A fost o adevărată dezbatere în consiliu pe tema acestui subiect şi îmi amintesc bine faptul că la un moment dat s-a pus problema că energoterm ar putea intra în faliment”, a declarat Claudia Frandeş. Consilierul local a mai precizat că votul a fost unanim pentru că alternativa era să rămână în frig toţi beneficiarii serviciilor Energoterm. Totuşi, Claudia Frandeş a mai recunoscut şi faptul că „nu am anticipat impactul, urmare a acestei majorări. Ideea e că dacă nu aprobam aceste majorări, Energotermul risca să intre în colaps financiar şi…în faliment.”
La rândul său, Michael Gudu, preşedintele municipalei PNL, din defect profesional, avocat fiind, a punctat faptul că nici Energoterm nu a căutat soluţiile juridice legale pentru a acţiona în instanţă datornicii. Energoterm avea la începutul anului aproape 10 milioane de lei de recuperat de la datornici.
Ştefan Ilie este pentru subvenţia centralelor de apartament
În intervenţia sa, preşedintele organizaţiei judeţene PNL Tulcea, văzut de tot mai mulţi tulceni o alternativă viabilă pentru funcţia de primar, a venit cu o serie de soluţii pe termen scurt, mediu şi lung.
Pe termen scurt, soluţia de majorare a subvenţiei, ceea ce ar duce la o reducere a facturilor pentru populaţie, ar fi „ajustarea” salariilor din primărie, renunţarea la sporul de de 15 % pentru condiţii vătămătoare fiind şi el o soluţie bună. Tot pe termen scurt, ceea ce ar duce la o mai bună colectare a datoriilor ar fi semnarea contractelor individuale de către toţi beneficiarii serviciilor Energoterm. În acest fel marii datornici vor putea fi mai ușor acționați în instanță pentru recuperarea datoriilor.
Pe termen mediu și lung municipalitatea trebuie să găsească soluții alternative pentru cetățenii din Tulcea. Iar una dintre alternative este … subvenționarea centralelor termice de apartament pe gaze. Soluția propusă de primarul din Luncavița nu este o premieră, cel mai apropiat exemplu fiind municipiul Galați acolo unde societatea locală a capotat iar primăria a decis subvenționarea centralelor termice de apartament.
Legat de eventuala sa candidatură la Tulcea, președintele PNL a afirmat că ar fi o mare provocare pentru el, însă decizia nu îi aparține. ,,Vrem să maximizăm șansele atât la Consiliul județean Tulcea cât și la Primăria Tulcea iar pentru asta nu depinde doar de mine! Însă, pentru mine, sincer vă spun, Primăria Tulcea ar fi o mare provocare.”, a mai declarat Ștefan Ilie.
Întreaga conferinţă de presă mai jos