fbpx
Consiliul Judeţean

Final de proiect: „EFIGE – Ansamblu transfrontalier. Confluențe de patrimoniu la Dunăre”, investiție realizată prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a participat, astăzi, la conferința de închidere a proiectului „EFIGE – Ansamblu transfrontalier. Confluențe de patrimoniu la Dunăre“, eveniment care a avut loc la sala „Toma Caragiu“ a hotelului Delta din municipiu.

EFIGE constituie o abordare inovatoare a parteneriatului pentru programele operaționale comune România-Ucraina 2014-2020, evidențiate de-a lungul priorității 2.1 Promovarea culturii locale și conservarea patrimoniului istoric. Cele două zone eligibile ale Programului și, de asemenea, ale proiectului, împărtășesc caracteristici comune în ceea ce privește moștenirea culturală datorită evoluției istorice și au o tradiție de lungă durată în conviețuire multietnică.

EFIGE își propune să valorifice potențialul transfrontalier interdisciplinar (etnografic, arhitectural, gastronomic și viticultural) în ceea ce privește patrimoniul cultural și istoric, întrucât geografia, istoria și conviețuirea la porțile Dunării au demonstrat peste 20 de ani de cooperare că această zonă și-a modelat propria individualitate.

Amintim faptul în cadrul acestui proiect a fost achiziționat pontonul expozițional EFIGE, care urmează să devină un punct de atracție turistică inedit pe Faleza Dunării și totodată un spațiu destinat pasionaților de cultură și folclor regional.

Pe lângă pontonul expozițional, au fost îndeplinite și activități de colectare, sortare a datelor relevante din teren, sintetizate în final într-o colecţie valoroasă compusă din tradiţii transfrontaliere, unice în regiune. Astfel a luat naștere Albumul „Colecţia Tradiţiilor Transfrontaliere” care încununează efortul comun al parteneriatului EFIGE și care a constat în compilarea componentelor de patrimoniu tradiţionale „Euroregiunii Dunărea de Jos”, sub forma materializată de album tipărit. Acesta conține elemente autentice de folclor regional, bucătărie tradiţională, activităţi meșteșugăreşti conservate local, simboluri şi datini păstrate în regiunea delimitată de judeţele Galaţi, Tulcea şi regiunea Odesa.

„Aș dori să vorbesc despre pontonul expozițional, care până la urmă este un element inedit, un element original de promovare a culturii și a tradițiilor noastre comune, pe care le avem în această zonă. Și întrucât toate lucrurile bune se fac pe mai multe căi, una dintre căile originale propuse prin proiect se referă la acest pavilion expozițional cu funcție culturală, pe specificul acestui spațiu, care vine să întregească zestrea noastră culturală și care are, în principal, un important rol de promovare a valorilor nord – dobrogene“, a transmis, în deschiderea conferinței, Mihai Huleni, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button