Ştirea zilei

Geamia MAHMUD YAZIC din Isacccea va fi reabilitată cu bani turceşti!

La începutul acestei săptămâni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţa faptul că două clădiri importante de patrimoniu național din Tulcea și Constanța, reprezentând edificii de cult mahomedan, vor fi restaurate cu fonduri ale TIKA (Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă).

Dialogul cultural între cele două state a reprezentat o constantă în viața socială a România și a Turciei. Prin intermediul relațiilor diplomatice, două clădiri importante de patrimoniu național din Tulcea și Constanța, reprezentând edificii de cult mahomedan, vor fi restaurate. Administrarea proiectului pentru restaurarea celor două moschei va fi gestionată de către Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA). Totodată, în cadrul întâlnirii dintre ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu și E.S. dna. Füsun Aramaz, ambasadorul Turciei în România, ce a avut loc astăzi, 8 februarie 2021, a fost reluată tema schimbului de experiență între experții în restaurarea covoarelor, care a fost sistat din cauza pandemiei.” se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Mă bucur să anunț că pentru a marca aniversarea a 10 ani de parteneriat strategic între cele două țări prietene, Ambasada Turciei, cu susținerea Ministerului Culturii, va organiza un concert de muzică clasică și o expoziție de pictură care să evidențieze orientalismul din Școala Românească de la Balcic. Astfel, patrimoniul cultural, dar și expresiile artistice contemporane sunt valorificate pe teritoriul țării noastre”, a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Autorizaţii de la Primăria Isaccea încă de anul trecut

La sfârşitul lunii iulie 2020, Primăria Isaccea a emis cele două autorizaţii de construcţie pentru reabilitarea Geamiei MAHMUD YAZIC şi amenajarea casei parohiale pentru geamie în spaţiul fostei centrale termice

Acum aşteptăm ca TIKA Bucureşti (Agenţia de cooperare şi coordonare turcă), cea care finanţează modernizările la cele două clădiri, să finalizeze procedurile de licitaţie pentru lucrări pentru că în termenul cel mai scurt să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Mulţumim pe această cale Guvernului Turciei prin Tika Bucureşti pentru ajutorul dat comunităţii noastre şi îi aşteptăm şi pentru alte lucrări, noi depunând la ei cerere de finanţare şi pentru centru medical unde am trecut de evaluarea administrativă.”, declara anul trecut primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru.

Vor mai fi şi alte proiecte finanţate de TIKA în judeţul Tulcea

De anul trecut, la Tulcea a fost deschis un consulat onorific al Turciei în România, iar consul onorific este Daniel Iluşcă. Alături de Iusein Ibram, deputatul minorităţii turco musulmane din România, consulul onorific al Turciei la Tulcea a făcut lobby şi pentru alte obiective culturale din judeţul nostru spre a fi reabilitate.

Excelenţa Sa, Doamna Füsun Aramaz, ambasadorul Turciei în România, a vizitat mai multe obiective de interes din judeţul Tulcea şi este foarte adevărat că la Isaccea se impune reabilitarea gemiei foarte urgent. Mai sunt, cum spuneam şi alte obiective care au fost depuse pentru a primi finanţare de la TIKA, nu atât de urgente, şi sperăm ca anul acesta să reuşim să obţinem finanţare şi pentru un al doilea astfel de obiectiv, probabil una dintre cele două geamii, din Tulcea sau din Babadag”, a declarat Daniel Iluşcă.

 

Back to top button