fbpx
PSDTulcea

Horia Teodorescu, apel către Guvernul PNL la deschiderea anului școlar: „Acționați! Promisiunile nu ne țin copiii sănătoși.”

- articol de informare electorală

Cum putem asigura condițiile pentru ca elevii și profesorii noștri să înceapă anul școlar în siguranță dacă nu avem bugetul necesar? În loc de o strategie, Guvernul ne dă un sfat: descurcați-vă! Aceasta este, din păcate, situația în care se găsesc toate administrațiile județene din țară la deschiderea anului școlar.

În județul Tulcea, școala începe sub două dintre cele trei scenarii naționale. Copiii din 106 instituții vor merge la școală zilnic, după scenariul verde, iar în alte 40 de școli și grădinițe se va învăța după scenariul galben-hibrid. Paleta de culori este însă singura contribuție a Guvernului liberal pentru pregătirea începutului celui mai negru an al educației românești. Deși promisiunile au fost multe și s-au schimbat de la o zi la alta, 14 septembrie a venit fără ca elevii sau profesorii să beneficieze de măști, condiții de igienă, acces la internet ori dispozitive pentru cursuri online. Încununarea dezastrului: elevii de clasa a VIII-a, care încep astăzi un an greu, cu emoții, nu au toate manualele nici online, nici fizic.

Să fie „strategia” pentru educație un calcul cinic de campanie electorală, în care Guvernul PNL își dorește ca eșecul să fie decontat de administrațiile locale? Sau este o nouă dovadă a lipsei de competență, responsabilitate și a distanței dintre București și problemele reale ale românilor? Președintele Consiliului Județean Tulcea spune că nu este dispus să „joace” electoral viitorul copiilor din județ și atrage atenția Guvernului asupra nevoii de implicare reală în bunul mers al acestui an.

,,Guvernul PNL și-a luat mâna de pe tot ce înseamnă responsabilitate pentru începutul anului școlar. Ne spun cu nonșalanță că toate costurile pentru măști, internet sau tablete ar trebui suportate de părinți. Mai aflăm de la ministrul Educației că manualele sunt <<doar niște instrumente>> și că nu sunt atât de necesare. Cu câți părinți și câți profesori au discutat guvernanții zilele acestea? Copiii nu sunt statistici, iar viitorul lor nu se hotărăște în retorica unei campanii electorale. Fac un apel către Guvernul PNL să lase deoparte politica și să se gândească, în primul rând, la copiii al căror viitor îl compromit definitiv prin deciziile lor iresponsabile. Elevii pe care îi privează de accesul la educație au nevoie de soluții concrete, de măsuri de protecție, de tablete, de internet, nu de culori de scenarii sau de culori de partide. De ani de zile acoperim la nivel local incompetența guvernelor, ne depășim atribuțiile, tragem de ultimii bani din bugete. Așa am făcut și în criza sanitară de la începutul anului. Am reușit să menținem județul departe de un dezastru epidemiologic și vrem să-l ținem departe și de un dezastru educațional. Sprijiniți-ne!”, spune Horia Teodorescu, Președintele Consiliului Județean Tulcea.

Social democrații au propus testarea gratuită a tuturor cadrelor didactice, a personalului auxiliar și a elevilor. Se solicită, de asemenea ca Guvernul să asigure gratuit măști pentru personalul din învățământ și pentru toți copiii. PSD a depus deja la Parlament proiectul de lege prin care se acordă stimulente personalului din învățământ pentru gradul ridicat de risc la contaminarea cu virusul Covid-19 și pentru asigurarea resurselor prin care să se poată proteja, pe ei și familiile lor.

,,Ministrul Educației spune că nu mai înțelege nimic din tot ce se întâmplă în jurul ei. Noi înțelegem, suntem zi de zi printre oameni, suntem părinți la rândul nostru și ne simțim responsabili pentru toți părinții și copiii din Tulcea. Este inadmisibil că elevii care nu au acces la internet sau nu au tablete au fost lăsați de izbeliște și că nici măcar nu s-a încercat găsirea soluțiilor pentru ei. Ziua de azi se vede poate mai optimist din birourile de la Palatul Victoria dar în Isaccea, în Luncavița, în Niculițel și toate orașele și satele din județul nostru și din țară suntem pe cont propriu. Trebuie să ne descurcăm singuri și vom reuși, dar vom depăși acest moment în ciuda PNL nu datorită lui. Stimați guvernanți, vă doresc ca în această zi în care vorbim despre învățământ să învățați măcar un singur lucru: Constituția nu se invocă doar la mitinguri electorale. Constituția oferă tuturor copiilor dreptul de a avea acces egal la educație, în condiții bune, fără să fie discriminați de mediul în care trăiesc sau de veniturile familiei.”, declară Horia Teodorescu, Președintele Consiliului Județean Tulcea.

În județul Tulcea, școala începe astăzi pentru aproximativ 25 000 elevi, în 146 de instituții de învățământ.

Material realizat de SC INFOTULCEA SRL TULCEA, la comanda PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT – ORGANIZATIA JUDETEANA TULCEA CMF21200019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button