Azi, începând cu ora 17.30, la Casa Tineretului din municipiul Tulcea se va desfăşura cafeneaua publică „Oraşul meu, căminul meu”.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Centrul European pentru Diversitate, Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Tulcea şi organizaţia CELISEA şi a fost înscris în calendarul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV), ediţia a XIX-a (7-13 septembrie 2020).
SNV este un eveniment național, coordonat anual de Asociaţia Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, menit să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii pe care acestea îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor.
Anul acesta tema SNV este „Oraşe şi comunităţi durabile”, inspirată de Obiectivul de Dezvoltare Durabilă omonim, asumat de Organizaţia Naţiunilor Unite prin Agenda 2030.
Asociaţia Centrul European pentru Diversitate a devenit partener al proiectului Săptămâna Naţională a Voluntariatului în anul 2009. Din anul 2012, când Asociaţia s-a afiliat la Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Tulcea, s-a constituit un parteneriat local, ce include , alături de FJT şi EUdivers, organizaţia CELISEA. Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, anul acesta nu a mai fost posibilă organizarea tradiţionalului TULCEA ONG FEST în Piaţa Civică şi, avându-se în vedere tema SNV, s-a optat pentru organizarea unui eveniment de consultare publică.
Cafeneaua publică este o metodă de educaţie non-formală utilizată pentru a colecta punctul de vedere al cetăţenilor pe teme de discuţie clar delimitate. Tema centrală este „Oraşul meu, căminul meu” şi vizează identificarea problemelor specifice comunităţii extinse şi identificarea unor soluţii locale, personalizate. Cele 4 teme de discuţie ce vor fi abordate sunt : „Curat/murdar în cartierul meu”, „Vecinul la nevoie se cunoaște?”, „Am ce face în cartierul meu?” şi ” Fără frică în cartierul meu”.
Concluziile cafenelei vor fi sintetizate şi vor fi făcute publice după eveniment, prin postare pe pagina de social media a evenimentului şi prin transmiterea lor către mass-media şi autorităţile locale.
În ciuda denumirii metodei- cafenea publică, accesul la eveniment se face în baza unei invitaţii a organizatorului şi în limita locurilor disponibile la fiecare masă la care se va purta discuţia.
În plus, având în vedere restricţiile referitoare la apropierea fizică , specifice acestei perioade, se vor respecta normele de distanţare socială.
Acţiunea se încadrează în categoria eveniment privat în aer liber, cu participarea unui număr maxim de 100 de persoane.