Ştirea zilei

Lista noului plan de investiții ITI Delta Dunării discutată la Prefectură şi ARBDD

Ambulanțe noi la SJA și dotarea parcului naval de intervenție al ISU, necesități care deschid lista noului plan de investiții ITI 

Cooordonatorul Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, Sorin Zaharcu, a avut astăzi o întâlnire de lucru la Prefectura Tucea cu reprezentanții instituțiilor din Sănătate și Situații de Urgență.

Scopul întâlnirii a fost necesitatea identificării necesarului de investiții pe domeniile Sănătate și Situații de Urgență pentru viitoarea perioadă de programare 2021-2027.

Sorin Zaharcu a subliniat că este nevoie ca viitoarele proiecte pentru comunitate să fie identificate într-un termen scurt.

„Dorința mea este ca până în 31 decembrie propunerile să plece către reprezentanții Băncii Mondiale pentru a putea să construim următoarea etapă de programare. Această estimare a bugetului ne va ajuta pe noi să ne atingem obiectivele”, a spus coordonatorul ADI ITI Delta Dunării în cadrul discuțiilor de la Prefectura Tulcea ce s-au desfășurat în prezența subprefectului județului Tulcea, Nicolae Topoleanu.

După primele discuții s-a desprins urgentarea modernizării parcului auto și naval al Serviciului Județean de Ambulanță.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a avansat necesitatea achiziției de nave pentru intervenții de urgență în Delta Dunării.

Totodată, Prefectura a avansat ca prioritate identificarea soluțiilor prin care medicii de familie să poată beneficia o rețea locală de cabinete medicale.

Pe acest palier investițional, amintim că Mecanismul ITI are deja intervenții importante în comunitate prin finanțarea unor investiții fără precendent pentru mordernizarea și extinderea SJU Tulcea iar Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Tulcea și Constanța se află printre beneficiarele proiectului Viziune 2020, care presupune, printre altele, achiziția de autospeciale de stingere cu apă și spumă, autospeciale de intervenție și salvare la înălțime, autospeciale descarcerare.

ADI ITI Delta Dunării se implică în identificarea unor soluții de compensare a limitărilor impuse pentru protecția resursei piscicole din Rezervație

Coordonatorul Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, Sorin Zaharcu, a discutat astăzi cu guvernatorul Rezervației, Atena Groza despre oportunitățile de finanțare pe care noua etapă de finanațare 2021-2027 le oferă pentru teritoriul RBDD.

S-au avansat propuneri de proiecte pe zona de biodiversitate, iar, printre altele, unul dintre subiectele de interes pentru comunitățile din Deltă a vizat necesitatea identificării unor surse de finanțare care să aducă măsuri compensatorii pe zona de pescuit și acvacultură.

Guvernatorul Atena Groza a spus că ARBDD nu dispune la ora actuală de niciun instrument prin care să vină cu măsuri compensatorii pentru resursele aflate în declin.

În acest context, Sorin Zaharcu a spus că ADI ITI Delta Dunării are capacitatea de a mișca lucrurile într-o direcție care să genereze soluțiile așteptate.

„Noi putem să facem o sugestie, de exemplu, ca în Programul pentru Acvacultură și Pescuit 2021 – 2027 să fie acțiuni și din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) care să vină cu intervenții pe zona aceasta de subvenții în piscicultură”, a spus coordonatorul ITI Delta Dunării, Sorin Zaharcu

Zaharcu a mai spus că o soluție cu care să se vină în compensarea limitărilor impuse pentru protecția resursei piscicole poate să fie finanțarea unor investiții care să sprijine comunitățile din Deltă și care să genereze venituri pentru localnici.

La discuțiile inițiate de coordonatorul ITI Delta Dunării, Sorin Zaharcu, a fost prezent din partea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” dr. ing. Iulian Nichersu care a vorbit la rândul său despre necesitatea orientării către proiecte care să combată schimbările climatice cât și despre intențiile de proiecte pe care instituția de cercetare le are în această direcție.

Back to top button