Ştirea zilei

Ministrul Transporturilor anunţă că lucrările la Podul peste Dunăre se apropie de 50%

În cursul zilei de azi, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat faptul că lucrările la Podul suspendat peste Dunăre se apropie de 50%! Este vorba despre un anunţ care a fost făcut pe pagina sa oficială şi în care sunt anunţate şi lucrările în curs de execuţie dar şi staşiul acestora.
Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor
Imagini proaspete de pe unul dintre cele mai spectaculoase șantiere din țară: podul suspendat peste Dunăre de la Brăila. La ce se lucrează acum: ✔️ la blocurile de ancoraj; ✔️ la turnuri, unde se pregătește terenul pentru montarea ulterioară a cablului principal – se montează schele, cablul de tragere; ✔️ la drumurile de legătură de pe malurile Brăila și Tulcea, complet deblocate anul acesta. Aici se fac decopertări, săpături pentru podețe și se toarnă beton pentru fundația acestora. Stadiul fizic pe întreg proiectul (pod+drumuri de legătură) se apropie de 50%.
Podul suspendat va avea o lungime totală de de 1.974,30 m, o deschidere centrală de 1.120 metri și două deschideri laterale de 489,65 si 364,65 metri. Gabaritul pe verticală al podului va fi de 38 m de la nivelul de inundații maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigație pe Dunăre.

Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legatură între tablier şi cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren şi sunt localizate în afara digurilor Dunării.

Laţimea totală a podului suspendat de la Brăila va fi de 31,70 metri. Calea pe pod va avea 22,00 metri şi va fi alcatuită din 4 benzi de circulaţie de câte 3,50 m laţime fiecare, 4 benzi de încadrare de câte 0,5 m laţime, două acostamente de 1,50 m lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3,00 m. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, 2 benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele având laţimi de câte 2,80 m fiecare.

Podul suspendat va fi poziţionat între km 4+596,10 şi km 6+570,52, pe drumul principal Brăila – Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina).

În legătură cu finalizarea lucrărilor şi punerea sa în funcţiune,  ministrul Transporturilor a mai declarat: „Antreprenorul și-a asumat finalizarea podului și a aproximativ 10 km de drumuri de legătură până la sfârșitul anului 2022 pentru deschiderea traficului, urmând ca proiectul să fie finalizat integral în cursul anului 2023.”.

Back to top button