fbpx
Utile

Obligativitatea montării dulapurilor pentru arme

Procurarea, portul, deţinerea, depozitarea şi păstrarea, folosirea, transportarea şi înstrăinarea unei arme şi a muniţiei aferente se pot săvârşi pe teritoriul României, doar în baza legii 295/2004. 

Tipuri de arme

Arma este un dispozitiv care odată pus în funcţiune, va determina aruncarea unuia sau mai multor proiectile, substanţe explozive, amestecuri incendiare sau gaze nocive. Arma de foc este reprezentată de orice tip de armă portabilă prevăzută cu ţeavă, care poate arunca gloanţe, proiectile sau alice prin acţiunea unui combustibil de propulsie. Există arme interzise, cele aflate în dotarea organelor de apărare, arme letale şi arme neletale. O altă catalogare se face în funcţie de structură, existând armele scurte, pistoale cu ţeava de 30 centimetri şi o lungime de 60 de centimetri, şi armele lungi, denumite puşti. Principiul de acţionare determină catalogarea în arme automate, semiautomate, arme cu repetiţie, acestea reîncarcându-se manual după fiecare foc tras, şi arme cu o singură lovitură, respectiv acele arme fără încărcător, arme cu aer comprimat sau arme cu gaze sub presiune. Pe baza destinaţiei pentru care au fost concepute, există arme militare, arme de pază, de autoapărare, arme de tir, de vânătoare, utilitare, arme de agrement, arme cu tranchilizante, de panoplie, arme de colecţie, de recuzită sau armele vechi.

Păstrarea armelor în condiţii de siguranţă

Indiferent de tipul de armă deţinut, posesorul este obligat să monteze un dulap pentru arme. Fabricate din materiale rezistente şi adaptate diferitelor tipuri de arme şi muniţii, aceste dulapuri sunt prevăzute cu sisteme de închidere sigure, astfel încât limitează total accesul persoanelor neautorizate. De aici cumpăraţi dulapuri de arme rezistente, atunci când doriţi să vă asiguraţi că arma va fi păstrată conform prevederilor legale şi că vă veţi păstra arma în condiţii de maximă siguranţă pentru dumneavoastră şi pentru cei din jur.

Cine poate fi autorizat să deţină o armă letală

Prima condiţie pe care trebuie să o îndeplinească o persoană fizică pentru a putea deţine o armă, este aceea de a avea împlinită vârsta de 18 ani. Deţinătorul trebuie să fie apt din punct de vedere fizic şi psihic, să nu reprezinte un pericol pentru siguranţa naţională şi ordinea publică, să nu fi fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pe o perioadă mai mare de un an sau la pedeapsa detenţiunii pe viaţă. De asemenea, un deţinător de arme nu trebuie să fie inculpat în cauze penale pentru o faptă săvârşită cu intenţie. Pentru a deţine şi folosi o armă, o persoană fizică trebuie să fie instruită, astfel că este obligatorie absolvirea unui curs practic şi teoretic, organizat şi susţinut de o entitate juridică autorizată.

Ce categorii de persoane pot fi autorizate să deţină arme?

Procurarea de arme letale va fi admisă dacă persoana fizică aparţine categoriilor precum demnitari, diplomaţi, magistraţi, poliţişti şi militari pe perioada activităţii, cât şi după încetarea activităţii, după pensionare, trecere în rezervă sau retragere. De asemenea, pot deţine arme cei are deţin funcţii care implică exerciţiul autorităţii publice, persoanele aflate într-un program de protecţie a martorilor, sportivii de tir, vânătorii sau colecţionarii de arme.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE